Με εισαγγελέα και αστυνόμο, η επιτροπή για τη βία σε ΑΕΙ

Με εισαγγελέα και αστυνόμο, η επιτροπή για τη βία σε ΑΕΙ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συμμετοχή εκπροσώπων της εισαγγελίας και της αστυνομίας, συγκροτήθηκε από το υπουργείο Παιδείας η επιτροπή «για τη μελέτη ζητημάτων που αφορούν στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην ειρήνη και στην παραβατικότητα στους χώρους των ΑΕΙ», όπως λέει η σχετική ανακοίνωση. Η συγκρότηση της επιτροπής υπεγράφη χθες από τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου, στη σκιά των καταγγελιών για ληστείες και κλοπές στους χώρους της Πανεπιστημιούπολης Αθηνών.

Ειδικότερα, όπως είχε δημοσιοποιηθεί σχεδόν προ εξαμήνου, στη θέση του προέδρου της επιτροπής ορίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και ομότιμος καθηγητής της Νομικής ΑΠΘ κ. Νίκος Παρασκευόπουλος. Η επιτροπή θα είναι 12μελής και στις υπόλοιπες εννέα θέσεις ορίστηκαν οι Γιαννούλα Καρύμπαλη (καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ), Αλέξιος Μπένος (καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ), Σοφία Βιδάλη (καθηγήτρια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), Χαράλαμπος Πουλόπουλος, (καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας, στο Δημοκρίτειο), Μαρίνα Παπαδή (κλινική ψυχολόγος), Σταμάτης Βαρδαρός (αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας), Κωνσταντίνος Τζαβέλλας (αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών) και Ζωή Τζήκα (αστυνόμος Α΄, Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας), Μαγδαληνή Συγγρού (στέλεχος του υπ. Παιδείας). Τις δύο τελευταίες θέσεις θα καταλάβουν οι εκάστοτε πρόεδροι των Συνόδων Πρυτάνεων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Στόχος είναι η επιτροπή να υποβάλει σχέδια και προτάσεις προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας, Δικαιοσύνης και Υγείας, για την ορθή εφαρμογή του άρθρου 3 του ν. 4485/2017 που αφορά το άσυλο και τις ακαδημαϊκές ελευθερίες. Επίσης, η επιτροπή μπορεί να καλεί για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων εκπροσώπους των ΑΕΙ, εμπειρογνώμονες και πρόσωπα που κρίνεται ότι θα συνδράμουν στο έργο της. Μπορεί, επίσης, να πραγματοποιεί επιτόπιες επισκέψεις και αυτοψίες στους χώρους των ΑΕΙ, ύστερα από άδεια της Συγκλήτου, καθώς και να οργανώνει ευρύτερες συζητήσεις αρμόδιων προσώπων.

Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο κ. Παρασκευόπουλος, η επιτροπή θα μελετήσει τα προβλήματα, αλλά οι προτάσεις της δεν θα έχουν επιχειρησιακό χαρακτήρα στην περίπτωση που τελούνται επεισόδια, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν παρέμβαση στη λειτουργία των ΑΕΙ. Ουσιαστικά, η επιτροπή θα θέσει κριτήρια και κανόνες για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα ΑΕΙ. Τα μέλη της δεν θα λαμβάνουν αποζημίωση πλην των οδοιπορικών, ενώ η επιτροπή θα διαλυθεί αφού ολοκληρώσει το έργο της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή