Το μέλλον βρίσκεται, πλέον, στα πιάτα μας

Το μέλλον βρίσκεται, πλέον, στα πιάτα μας

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς θα σας φαινόταν, αν τελειώνοντας την τελευταία σας γουλιά καφέ, αντί να πετάξετε το πλαστικό ή χάρτινο ποτήρι, το τρώγατε, αφού θα ήταν κατασκευασμένο από μπισκότο; Αν μαθαίνατε ότι πάσχετε από σιδηροπενία και αντί για σπανακόρυζο, καταναλώνατε τσιπ που ως πρώτη ύλη θα είχαν την ακρίδα; Οι ερωτήσεις, βεβαίως, δεν είναι ρητορικές, αλλά πέρα για πέρα αληθινές, αφού τα «τρόφιμα του αύριο» έχουν φτάσει πλέον… στο τραπέζι μας. Στο πλαίσιο του κύκλου «Η νεολαία που καινοτομεί», το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος δίνει το βήμα αύριο στις 7 μ.μ. σε νεοφυείς επιχειρήσεις από τον κλάδο της Foodtech, από τη Γαλλία και την Ελλάδα.

Η προ ετών παρότρυνση του Παγκοσμίου Οργανισμού Τροφίμων να αναζητήσουμε νέες πηγές πρωτεϊνών ώθησε τον νεαρό τότε φοιτητή Clement Sciellier να διερευνήσει τη διατροφική αξία των εντόμων. Μαζί με τον συνομήλικό του, Bastien Rabastens, ιδρύουν το 2012 την εταιρεία «Jimini’s» με στόχο να εισάγουν τις πρωτεΐνες που προέρχονται από τα έντομα στην καθημερινή μας διατροφή. «Συνεργαζόμαστε με φάρμες εκτροφής εντόμων στην Ευρώπη, απ’όπου προμηθευόμαστε τέσσερα έντομα: την ακρίδα, τον γρύλο και δύο είδη σκαθαριών», εξηγεί στην «Κ» ο 29χρονος σήμερα Γάλλος επιχειρηματίας. Η εταιρεία, που κάθε χρόνο βγάζει στην αγορά και έναν νέο κωδικό, έχει πείσει πάνω από ένα εκατομμύριο Ευρωπαίους (Γάλλους, Βρετανούς, Βέλγους, Ολλανδούς, Δανούς, Φινλανδούς και προσεχώς Ελβετούς και Ισπανούς) να αποδαιμονοποιήσουν τα έντομα και να τα… φάνε, ως μπάρες, ως ζυμαρικά κ.ά.

Τα ελληνικά τρόφιμα του μέλλοντος δεν υπολείπονται φαντασίας. Η ιδρυτική ομάδα του «Avoyog» αποτελείται από τέσσερις φοιτήτριες (Παπαμιχαήλ, Παρασκευοπούλου, Σαραντάκου, Ξανθού) του Εργαστηρίου Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων των Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, που ένωσαν πέρυσι τις δυνάμεις τους ενόψει του διαγωνισμού «Εcothrophelia». «Αποφασίσαμε να συνδυάσουμε το αβοκάντο, που διακρίνεται για τα καλά του λιπαρά, με τον ορό στραγγιστού γιαουρτιού σε ένα εύγεστο smoothie», εξηγεί η κ. Ειρήνη Παπαμιχαήλ. Η εν λόγω διατροφική πρόταση συνεπάγεται οφέλη για την υγεία μας, καθώς το αντιοξειδωτικό Avoyog περιέχει προβιοτικά και μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, αλλά και για την αειφορία. «Ο ορός στραγγιστού γιαουρτιού αποτελεί παραπροϊόν, που πρέπει να απορρίπτεται κατόπιν επεξεργασίας, διαφορετικά επιβαρύνει το οικοσύστημα». Η ομάδα, που τον Νοέμβριο κέρδισε το Ευρωπαϊκό Βραβείο για την Καινοτομία των Τροφίμων, έχει ήδη ετοιμάσει και άλλους γευστικούς συνδυασμούς και ευελπιστεί σύντομα να κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Το μέλλον βρίσκεται, πλέον, στα πιάτα μας-1

Το μάρκετινγκ έκαμψε τις αναστολές πολλών έναντι της βρώσης εντόμων.

Αρωματικά φυτά

Επανάσταση στα πρόσθετα τροφίμων φέρνει η νεοφυής επιχείρηση Natural Food Additives. «Μεταποιούμε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, προκειμένου να απομονώσουμε τα βιοενεργά συστατικά τους», περιγράφει στην «Κ» η χημικός μηχανικός δρ. Ελένη Γώγου. «Επειτα, τα εκχυλίζουμε, ώστε να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως πρόσθετα σε τρόφιμα».

Το κέρδος είναι μεγάλο, «αφού έτσι επιβραδύνεται η ταχύτητα αλλοίωσης και βελτιώνεται η ποιότητα του τροφίμου». Η τριμελής ομάδα, στην οποία συμμετέχουν ο Μηνάς Σούλης και ο Δημήτρης Τσιμογιάννης, μελετά το δενδρολίβανο, τη ρίγανη και το βάλσαμο, ενώ συνεργάζεται με ένα εκτενές δίκτυο αγροτών, που καλλιεργούν αρωματικά φυτά. Η ιδέα κυοφορήθηκε, επίσης, χάρη στη φιλοξενία της μονάδας καινοτομίας του Πολυτεχνείου αλλά και της θερμοκοιτίδας του ΣΕΒ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή