Βασικός σύμβουλος υγείας για τους Ελληνες ο φαρμακοποιός τους

Βασικός σύμβουλος υγείας για τους Ελληνες ο φαρμακοποιός τους

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε βασικό σύμβουλο υγείας έχει αναγάγει οι Έλληνες πολίτες τον φαρμακοποιό τους. Σχεδόν οκτώ στους δέκα πολίτες συμβουλεύονται φαρμακοποιό για την αντιμετώπιση ενός ήπιου προβλήματος υγείας, ενώ το 83% δηλώνουν πρόθυμοι να δώσουν ιατρικό ιστορικό στον φαρμακοποιό εάν τους ζητηθεί.

Το 73% δηλώνει ότι δεν θα επέλεγε ένα φάρμακο για το οποίο δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, χωρίς πρώτα να ακούσει τη συμβουλή του φαρμακοποιού. Ενας στους δύο φαρμακοποιούς δηλώνει ότι η παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απορροφά μία ώρα από την εργασία του σε ημερήσια βάση ενώ για έναν στους τρεις ο αντίστοιχος χρόνος είναι οι δύο ώρες.

Πιο συχνά δίνουν συμβουλές υγείας, μετρούν την πίεση και κάνουν εμβολιασμούς και σπανιότερα πραγματοποιούν έλεγχο βάρους και τεστ σακχάρου. Τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο φαρμακοποιός στην ανάπτυξη της «αυτοφροντίδας», όπως ονομάζεται το σύνολο των δραστηριοτήτων που αναλαμβάνουν οι πολίτες για να βελτιώσουν την υγεία τους, καταδεικνύει πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ σε δείγμα 250 φαρμακοποιών και 1.000 πολιτών. 

Η μελέτη εστίασε στην απήχηση που έχουν στους πολίτες τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία αποτελούν βασικό εργαλείο της αυτοφροντίδας. Σύμφωνα με την μελέτη, το 43%των πολιτών προέβη σε κάποια μορφή «αυτοφροντίδας» τον τελευταίο χρόνο, κυρίως επειδή ήταν πιό γρήγορο αλλά και πιό φθηνό από το να επισκεφθεί γιατρό. 

Αν και το 71% των ερωτώμενων πολιτών δήλωσαν ότι εμπιστεύονται αρκετά ή πολύ τα ΜΗΣΥΦΑ, το 54% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι σε περίπτωση αδιαθεσίας περιμένουν να δουν εάν θα νιώσουν καλύτερα, πριν πάρουν φάρμακο. Για το 42% των πολιτών κύρια πηγή ενημέρωσης για υπεύθυνη χρήση των ΜΗΣΥΦΑ είναι οι συμβουλές του φαρμακοποιού, το 21% ρωτά πρώτα τον οικογενειακό γιατρό και το 18% διαβάζει τις οδηγίες χρήσης στη συσκευασία.

Στα οφέλη της «αυτοφροντίδας» στη δημόσια υγεία και την εθνική οικονομία αναφέρθηκε την Τετάρτη κατά την παρουσίαση της μελέτης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) Βασίλης Σερέτης. Οπως ανέφερε, «όλα τα στοιχεία από ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους οργανισμούς επιβεβαιώνουν ότι για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται για την αυτοφροντίδα, το ανταποδοτικό όφελος για τον πολίτη, την Κοινωνική Ασφάλιση και τη Δημόσια Υγεία είναι έξι ευρώ».

Τη συνεργασία του ΕΦΕΧ με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για τη δια βίου εκπαίδευση των φαρμακοποιών και την προώθηση της αυτοφροντίδας, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του ΕΦΕΧ Γιώργιος Δόκιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή