ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προειδοποιήσεις Μακρόν προς Τουρκία για Κούρδους

proeidopoiiseis-makron-pros-toyrkia-gia-koyrdoys-2230794

Την ανησυχία του για την τουρκική εισβολή στη Συρία εξέφρασε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του στη Le Figaro, αποσπάσματα της οποίας αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της γαλλικής εφημερίδας.

«Αν αποδειχθεί ότι η επιχείρηση αυτή (της Τουρκίας) παίρνει άλλη τροπή από την καταπολέμηση μιας εν δυνάμει τρομοκρατικής απειλής στα τουρκικά σύνορα και γίνεται επιχείρηση εισβολής, τότε καθίσταται πραγματικό πρόβλημα για εμάς», τονίζει ο Γάλλος πρόεδρος.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε ενόχληση στην Αγκυρα. «Αν η Γαλλία ερμηνεύει αυτό το θέμα ως εισβολή, τότε θα πρέπει να αξιολογήσουμε και εμείς τι έχουν κάνει αυτοί (οι Γάλλοι) στη Συρία», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Λιβανέζο ομόλογό του Σαάντ αλ Χαρίρι, ο οποίος επισκεπτόταν την τουρκική πρωτεύουσα. «Η ιδέα αυτή είναι εξαρχής διαστροφή της πραγματικότητας. Ολος ο κόσμος γνωρίζει ότι η Τουρκία δεν λειτουργεί με προθέσεις εισβολής», προσέθεσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι, ανεξάρτητα από τις βάσιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια των νοτίων συνόρων της, οι κουρδικές οργανώσεις που μάχονται στη Συρία «σαφώς δεν είναι Ισλαμικό Κράτος». Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι θα επικοινωνήσει εκ νέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, τις επόμενες ημέρες, ενώ εξέφρασε τη γνώμη ότι η φύση της τουρκικής επιχείρησης απαιτεί να υπάρξουν διαβουλεύσεις σε επίπεδο Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.