Μια μοναδική πραγματεία για τη μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Μια μοναδική πραγματεία για τη μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κωνσταντίνα Μπότσιου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ο Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συζητούν αύριο το απόγευμα στις 7, στον Ευριπίδη στην Κηφισιά, για το βιβλίο «Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Η εμβληματική ιστορική αυτή μελέτη του Καναδοαμερικανού Ουίλιαμ Χ. Μακνίλ αναλύει το πόσο ριζικά άλλαξε η Ελλάδα μετά την ταραγμένη δεκαετία του ’40. Ο Μακνίλ (1917-2016), καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, έζησε για ένα διάστημα στην Ελλάδα, ανέπτυξε ιδιαίτερο δεσμό μαζί της και εντέλει θέλησε να ερμηνεύσει τη μεταπολεμική ιστορία της.

«Η ικανότητά του να περνάει από τη μεγάλη εικόνα της ανθρώπινης ιστορίας στη λεπτομέρεια της ελληνικής περίπτωσης, από “το καθολικό στο μοναδικό”, όπως το θέτει ο ίδιος, είναι πραγματικά θαυμαστή και σπάνια. Εκεί φρονώ πως βρίσκεται η ουσία της οπτικής που κομίζει ο Μακνίλ», σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου ο Στάθης Ν. Καλύβας.

Εκκινώντας την αφήγησή του λίγο πριν από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ολοκληρώνοντάς την το 1977, ο βραβευμένος με το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ Μακνίλ πραγματοποιεί μια ολοκληρωμένη μελέτη για την πορεία της χώρας προς τον εκσυγχρονισμό. Εμφύλιος, Ανασυγκρότηση, το νέο διεθνές σκηνικό, η πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη, διαμορφώνουν το χρονολογικό πλαίσιο της μελέτης του καθηγητή, η οποία ξεχωρίζει για τη δυνατότητά της να παραθέτει τα ιστορικά στοιχεία υπό το πρίσμα της κοινωνιολογικής και ανθρωπολογικής προσέγγισης δίνοντας έμφαση στο κλίμα, τη γεωγραφία, την παράδοση και την ελληνική ιδιοσυγκρασία.

Η «οικολογική» ερμηνευτική προσέγγιση, η εξέταση της σχέσης ανάμεσα στην παράδοση και τη νεωτερικότητα, η διαμόρφωση ιδεολογίας βάσει της δυνατότητας ενός τόπου να θρέψει τον πληθυσμό της και η παρουσίαση του πώς πραγματοποιήθηκε η αστικοποίηση στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’70, αποτελούν μερικά μόνο από τα στοιχεία που καθιστούν το βιβλίο ένα από τα θεμελιώδη αναγνώσματα για τη νεοελληνική ιστορία.

Την ελληνική έκδοση του βιβλίου συνοδεύει και επίμετρο του Θάνου Βερέμη, ενώ το βιβλίο εντάσσεται στη σειρά «Σύγχρονη Ιστορία», με διευθύντρια την καθηγήτρια Κωνσταντίνα Μπότσιου. Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Ν. Μπασκόζος.

​​Ευριπίδης στην Κηφισιά,

Κηφισίας 310, Δευτέρα 5

Φεβρουαρίου, 7 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή