Πλημμύρες στη Λέσβο και εκτεταμένες ζημιές

Πλημμύρες στη Λέσβο και εκτεταμένες ζημιές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα… απόνερα (και) της κλιματικής αλλαγής σηκώνει η Λέσβος, που τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, όχι μόνο λόγω του πολυσυζητημένου προσφυγικού, αλλά και των φυσικών καταστροφών. Ετσι μετά τον φονικό Εγκέλαδο του περασμένου Ιουνίου, που έπληξε το νότιο μέρος του νησιού, οι μπόρες του Ιανουαρίου προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Λέσβου. Συγκεκριμένα στη Δημοτική Ενότητα Ερεσού – Αντίσσης και στην Τοπική Κοινότητα Σκαλοχωρίου. Οι πληγείσες περιοχές, με απόφαση της περιφερειάρχου Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για χρονικό διάστημα δύο μηνών και ενός μήνα αντίστοιχα. Αντανακλαστικά, όμως, υπήρξαν και από το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου, που ανακοίνωσε ότι όσοι έχουν υποστεί ζημιές σε οικίες, οικοσκευές ή και σε αυτοκίνητα εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων από 15/1/2018 έως 22/1/2018, προκειμένου να λάβουν τυχόν οικονομική ενίσχυση, καλούνται να το δηλώσουν έως τις 10 Φεβρουαρίου.

Τι συνέβη; Εκτός από τα σπίτια που πλημμύρισαν, πολλοί δρόμοι έγιναν απροσπέλαστοι όταν φούσκωσαν, με κίνδυνο να παρασύρουν κινούμενα οχήματα. Στον δρόμο Μεσοτόπου – Ερεσού, δύο αυτοκίνητα παρασύρθηκαν χωρίς να προκληθεί τραυματισμός. Στο ένα μάλιστα από αυτά επέβαινε ο αντιδήμαρχος Ερεσού – Αντίσσης Μιχάλης Ρούσσης, ο οποίος τόνισε στην «Κ»: «Ο δήμος έχει ξεκινήσει την αποκατάσταση ζημιών αγροτικού δικτύου σε Μεσότοπο, Ερεσό, Πτερούντα, Χύδηρα, Βατούσα, Σκαλοχώρι, προκειμένου να διευκολυνθούν οι κτηνοτρόφοι να μεταβούν στις μάντρες τους».

Η έντονη βροχόπτωση κατέστρεψε σε πολλά χωριά την αγροτική οδοποιία και παρεμβάσεις του δήμου στις παραλίες στο Ταβάρι και τον Χρούσο. Σε λίμνη μετατράπηκε η περιοχή Αφεντέλη της Ερεσού, ενώ κατολίσθηση στην περιοχή της Βατούσας έκλεισε τους δρόμους. Κατολισθήσεις, ζημιές σε τεχνικά έργα, την αγροτική οδοποιία και αποκλεισμοί δρόμων παρατηρήθηκαν στη Θερμή, στο Μπαλτζίκι και στα Μυστεγνά.

Ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Τεχνικών Εργων, Περιβάλλοντος και Βιομηχανίας Θεόδωρος Βαλσαμίδης τόνισε στην «Κ» ότι τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής γίνονται ολοένα και πιο ορατά: «Τον κίνδυνο δεν μπορείς να τον αποτρέψεις, μπορείς όμως να προετοιμαστείς για να μειώσεις τα δυσάρεστα αποτελέσματα». Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εργάζεται για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, των αναχωμάτων των χειμάρρων, τον καθαρισμό χειμάρρων, ενώ πραγματοποίησε, σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, μελέτη για την εκτίμηση του πλημμυρικού κινδύνου στο νησί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή