Ενας δύσκολος διαχωρισμός

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως –και– θεολόγο, με ξενίζουν, ίσως με θυμώνουν, οι δηλώσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων (ΠΕΘ) για «ιδιότυπο νέο γενιτσαρισμό» και «μεθόδευση αποορθοδοξοποίησης των παιδιών, [η οποία] θα λάβει και την ανάλογη απάντηση». Ολα αυτά με αφορμή έγγραφο του υπουργείου Παιδείας προς τους διευθυντές των σχολείων της χώρας, με το οποίο ζητεί να πληροφορηθεί τον αριθμό των βιβλίων-φακέλων του μαθήματος των Θρησκευτικών που έχουν επιστρέψει οι γονείς των μαθητών.

Ενα από τα προβλήματα που αντιμετώπισα κατά τη διάρκεια των πρώτων σπουδών μου στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ήταν ο διαχωρισμός μεταξύ επιστήμονα, καθηγητή Θρησκευτικών και… κατηχητή της ορθοδόξου πίστεως. Αυτή η τριπλέτα με απασχολούσε κάθε φορά που άκουγα από καθηγητή, ιερωμένο ή λαϊκό, να παραμένει στο γράμμα της επιστήμης –για παράδειγμα, ερμηνευτικά εργαλεία Γραφών– ή, σε άλλες περιπτώσεις, να βγάζει πύρινους κατηχητικούς λόγους υπέρ της δογματικής και απόλυτης αλήθειας της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας.

Πιτσιρικάς που ήθελε απλώς να μετακομίσει στην Αθήνα για άλλους λόγους, δεν είχα κανένα προαπαιτούμενο από τη σχολή, αφού βρέθηκα εκεί επειδή τόσο έφτανε η προετοιμασία μου για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Καθώς πλησίαζα προς το πτυχίο, είχα πάρει την απόφαση ότι η θεολογία είναι σπουδαία επιστήμη, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες καθηγητών να συμπεριφέρονται στους φοιτητές ως ποίμνιο και όχι ως επιστήμονες. Μπορεί να μιξάρεται με τη μεταφυσική ή το εξωπραγματικό, μπορεί –επειδή είναι… ελληνική θεολογική σχολή– να περιστρέφονται όλα γύρω από την ορθόδοξη χριστιανική πίστη, ωστόσο είναι η επιστήμη του θείου, σε οποιαδήποτε μορφή κι αν γίνεται κατανοητό ανά τους αιώνες, τα γεωγραφικά πλάτη και μήκη. Είναι η επιστήμη της έκφρασης του θρησκευτικού αισθήματος ή της απουσίας του.

Τελικά, οι φράσεις που χρησιμοποιεί η ΠΕΘ καταδεικνύουν την αντιμετώπιση από ορισμένους του μαθήματος των Θρησκευτικών ως επέκταση των Κατηχητικών και όχι ως απαραίτητη επιστήμη για εφήβους, εν προκειμένω, προς κατανόηση του κόσμου. Είτε εκείνος δημιουργήθηκε από κάποιον θεό είτε από το… Big Bang.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή