Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις πάντα δίπλα στην ελληνική του «οικογένεια»

Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις πάντα δίπλα στην ελληνική του «οικογένεια»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η φιλανθρωπία είναι ανεκτίμητη, χωρίς εκείνη πολλά από τα εξαιρετικά κέντρα που έχουμε ανάγκη θα αποτύχαιναν. Ιδανικά, ελπίζουμε στη μέρα που οι κυβερνήσεις και οι φιλάνθρωποι θα δουλεύουν μαζί. Στο μεταξύ, σας ευχαριστώ για την πολύτιμη υποστήριξή σας προς αυτά τα παιδιά που “ανθίζουν”». Μιλώντας για τα παιδιά της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών Πόρτα Ανοιχτή, την ελληνική του «οικογένεια», η ουσιώδης φωνή του Ντάνιελ Ντέι Λιούις γέμισε την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Κεντρικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το βράδυ της Πέμπτης.

Είχε προηγηθεί στο κατάμεστο λυρικό θέατρο η επίσημη ελληνική πρεμιέρα της νέας ταινίας της Universal –και τελευταίας του Ντέι Λιούις ως ηθοποιού, σύμφωνα με δηλώσεις του– «Αόρατη κλωστή» (Phantom Thread), σε σκηνοθεσία του Πολ Τόμας Αντερσον. Τα έσοδα της βραδιάς θα διατεθούν για τους σκοπούς του δυναμικού ελληνικού ιδρύματος.

«Μαζευτήκαμε σήμερα για να τιμήσουμε τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο οποίος είναι εδώ για τα παιδιά της Πόρτας Ανοιχτής. Που του χάρισαν ένα γούρι τότε στο “Αριστερό Μου Πόδι”, το οποίο είχε μαζί του όταν κέρδισε το πρώτο του Οσκαρ και με πήρε τηλέφωνο νωρίς το πρωί να μου πει, “πες στα παιδιά ότι νικήσαμε», ανέφερε η Δάφνη Οικονόμου, πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών, μιλώντας για τον «παντοτινό» φίλο του Ιδρύματος.

Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις πάντα δίπλα στην ελληνική του «οικογένεια»-1

Ο πρίγκιπας Μιχαήλ, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, η Μαρίνα Καρέλλα και η Δάφνη Οικονόμου στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η ιστορία αγάπης του βραβευμένου τρεις φορές με Οσκαρ ηθοποιού και της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών μετράει πολλά χρόνια και πολλές πρεμιέρες, με τον Ντέι Λιούις να ταξιδεύει στην Αθήνα για την ενίσχυση των σκοπών της οργάνωσης. Η αγάπη βρίσκεται και στο επίκεντρο της «Αόρατης κλωστής», που ένας ορκισμένος εργένης couturier και μια νεαρή γυναίκα μπλέκονται σ’ ένα παιχνίδι ισορροπίας δυνάμεων με φόντο το κομψό Λονδίνο του ’50 και τους πάγκους του ατελιέ του μόδιστρου όπου τα «χέρια» δουλεύουν πάνω σε γενναιόδωρα μεταπολεμικά τόπια υφασμάτων.

Σε μια ζεστή συζήτηση με το κοινό –όπου διακρίναμε, μεταξύ άλλων, τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, την εικαστικό Μαρίνα Καρέλλα και τον πρίγκιπα Μιχαήλ– ο Ντέι Λιούις μοιράστηκε συμβουλές για εκείνους που ξεκινούν τώρα. «Να γνωρίζουν τον ίδιο τους τον εαυτό, αυτό που τους ταιριάζει και να έχουν το σθένος να πουν όχι», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι πολλές φορές επέλεγε να μη δουλεύει στο αντικείμενό του, ακόμα και πριν αποκτήσει τη δύναμη της επιλογής.

Αν κάτι τον κράτησε όλα αυτά τα χρόνια στη μεγάλη δημιουργική του πορεία, αυτό ήταν η «περιέργεια», ανέφερε. «Είχα την τύχη να μοιραστώ τη ζωή μου με πολλούς χαρακτήρες, αλλά το θέμα δεν είναι μόνο η στοργή που απέκτησα γι’ αυτούς τους ανθρώπους, αλλά το γεγονός ότι αισθάνομαι ότι έχω μοιραστεί κάτι μαζί τους που αναγκαστικά έγινε ένα τεράστιο μέρος της ζωής μου. Παρ’ όλο που δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι εξερευνώ τις ζωές των άλλων, πάνω απ’ όλα εξερευνώ τη δική μου».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή