Πνευματικό μνημόσυνο για τον Νίκολας Ιγκον στην 27η διάλεξη της σειράς Runciman στο King’s College στο Λονδίνο

Πνευματικό μνημόσυνο για τον Νίκολας Ιγκον στην 27η διάλεξη της σειράς Runciman στο King’s College στο Λονδίνο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατακόκκινες παπαρούνες, ζωγραφισμένες από το τρυφερό χέρι του Νίκολας Ιγκον, «φώτιζαν» τη γιγαντοοθόνη του Great Hall του King’s College, τη λαμπρή αίθουσα εκδηλώσεων του περίφημου λονδρέζικου Πανεπιστημίου, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Και στο βάθρο, μια πραγματική ανθοδέσμη με λευκά και μοβ άνθη, συντρόφευε την επίτιμη καθηγήτρια Σαρλότ Ρουεσέ, ομιλήτρια στην 27η διάλεξη των Runciman Lectures, σειρά που θεσμοθέτησε ο Ιγκον το 1989. Μια απόφαση που πήρε με τη Χιώτισσα σύζυγό του Μάττι Ξυλά, ενισχύοντας το νεοσύστατο τότε Centre of Hellenic Studies του Πανεπιστημίου, αλλά και τιμώντας τον φίλο τους και σπουδαίο βυζαντινολόγο Ράνσιμαν.

Και τα δυο μπουκέτα παρέπεμπαν στη μνήμη του ανθρώπου που έφυγε πέρυσι από τη ζωή και ετάφη στα Καρδάμυλα της Χίου. Από ευγενική γενιά της Τσεχίας, πολύγλωσσος και ευρυμαθής, ο ζωγράφος έγινε το 1940 επίσημος καλλιτέχνης της τσεχικής στρατιάς και αργότερα της βρετανικής, πηγαίνοντας μάλιστα στη Μέση Ανατολή. Το 1949 βρέθηκε στην Ελλάδα και παρακολούθησε από κοντά τις συγκρούσεις στο Βίτσι και στον Γράμμο, με τα ζωγραφικά του σύνεργα. Η ιδιαίτερη σχέση με την πατρίδα μας επισφραγίστηκε και από τον γάμο του με τη Mάττι το 1978, η οποία ίδρυσε και προήδρευσε για χρόνια στην Ελληνική Αρχαιολογική Επιτροπή της Μεγάλης Βρετανίας.

Ολες αυτές τις δεκαετίες, η έγνοια τους για την προβολή των ελληνικών γραμμάτων και της ιστορίας στο εξωτερικό ήταν αδιάκοπη. Το αναγνώρισε ο Εντ Μπερν, πρόεδρος του King’s στην εισαγωγή του την Πέμπτη, λέγοντας πως είναι η πρώτη φορά που μια διάλεξη του Κύκλου Ράνσιμαν γίνεται χωρίς την παρουσία του Νίκολας.

«Γνωρίζω πως είναι σαν να τελούμε σήμερα ένα είδος πνευματικού μνημοσύνου για την προσφορά του», τόνισε.

Πριν από τη διάλεξη, άλλωστε, είχε πραγματοποιηθεί εσπερινός στη μνήμη του, στο παρεκκλήσιο του King’s. Στην πρώτη σειρά, ιδιαίτερα συγκινημένη η Mάττι με τη θυγατέρα της, ανάμεσα σε επισήμους, αγαπημένους φίλους, Βρετανούς και Ελληνες.

Και στο επίσημο γεύμα που ακολούθησε όλοι ύψωσαν τα ποτήρια τους στη μνήμη ενός κοσμοπολίτη που διάλεξε την ταυτότητα του Ελληνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή