ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μίκης Θεοδωράκης: Δεν μπορούν να δεχθούν ότι ένας κομμουνιστής και παλιός αριστερός είναι τόσο πατριώτης

Μίκης Θεοδωράκης: Δεν μπορούν να δεχθούν ότι ένας κομμουνιστής και παλιός αριστερός είναι τόσο πατριώτης
Στην αντεπίθεση πέρασε ο Μίκης Θεοδωράκης για την κριτική που δέχθηκε σχετικά με την παρουσία και την ομιλία του στο συλλαλητήριο των Αθηνών για την Μακεδονία.
 
Σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του STAR, ο Μίκης Θεοδωράκης σημείωσε ότι «όσοι αντιδρούν δεν μπορούν να δεχθούν ότι ένας παλιός κομμουνιστής και αριστερός είναι τόσο πατριώτης. Δεν καταλαβαίνουν όταν εμείς παλεύαμε με τον ΕΛΑΣ ήμασταν υπερπατριώτες».
 
Όσον αφορά στην πρόσφατη επίθεση που δέχθηκε η οικία του, ο μουσικοσυνθέτης ανέφερε: «Κι άλλη φορά οι Πυρήνες ήθελαν να με σκοτώσουν. Βλέπεις εκείνο το παράθυρο εκεί;  Ανοίγω το παράθυρο για ευκολία, παρότι ήταν χειμώνας και θα πάθαινα γρίπη. Τους είπα, πηγαίνετε στο ένα μέτρο για να με σκοτώσετε». Είναι δειλοί αυτοί όλοι, όλη αυτή η γενιά δεν είναι όπως ήμασταν εμείς. Πονάγαμε πολύ την πατρίδα μας και σκοτωνόμασταν».
 
Ερωτηθείς για την κριτική που δέχθηκε λόγω και της παρουσίας της Χρυσής Αυγής στο συλλαλητήριο, ο Μίκης Θεοδωράκης ανέφερε: «Η Χρυσή Αυγή ήταν 200 – 300 άτομα. Όταν είναι 1 εκατομμύριο ο κόσμος τι σημασία έχει;» και επισήμανε: «Θα μου πείτε… γιατί τη Χρυσή Αυγή που αγαπούν την πατρίδα; Ναι την αγαπούν αλλά με ένα τρόπο εριστικό. Είναι η πατρίδα και όλοι οι άλλοι είναι… Εγώ αγαπώ την πατρίδα μου γιατί αγαπάει όλες τις πατρίδες του κόσμου».
 
Εξήγησε τέλος πως η πλατεία Συντάγματος έχει για εκείνον ιδιαίτερη, συμβολική και συναισθηματική αξία.
 
«Το Σύνταγμα έχει πολύ στενή σχέση μαζί μου. Διαδήλωσα πρώτη φορά το 1943. Τότε που οι Γερμανοί θέλησαν να τη δώσουν στους Βούλγαρους. Πρώτη φορά που οι Γερμανοί στην Ευρώπη είχαν δει δημόσια διαδήλωση. Δεν είχαν δει ποτέ. Αλλά το πληρώσαμε φοβερά με αίμα».