Επιμένει η Πολωνία στον νόμο, παρά τις αντιδράσεις Ισραήλ

Επιμένει η Πολωνία στον νόμο, παρά τις αντιδράσεις Ισραήλ

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Πρόθυμο να διατηρήσει σχέσεις με την Πολωνία δηλώνει το Ισραήλ, παρά τις ενστάσεις που διατηρεί για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που ποινικοποιεί αναφορές για συνενοχή της Πολωνίας στα εγκλήματα των ναζί της Γερμανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε χθες πως ελπίζει ότι η απόφαση του Πολωνού προέδρου Αντρέι Ντούντα να απευθυνθεί στο συνταγματικό δικαστήριο θα επιτρέψει στις δύο πλευρές να «συμφωνήσουν σε αλλαγές και διορθώσεις». Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει διπλωματική κρίση με το Ισραήλ, το οποίο φοβάται πως η Πολωνία επιχειρεί να συγκαλύψει τον ρόλο των Πολωνών στη δολοφονία Εβραίων ενόσω η χώρα βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή.

Την ίδια στιγμή, ο Μάλκολμ Χένλαϊν, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της διάσκεψης των προέδρων των μεγαλύτερων αμερικανικών εβραϊκών οργανώσεων, εξέφρασε την αντίθεσή του, λέγοντας πως «δεν είναι υπεύθυνο να εμμένει κάποιος στην άρνηση», καθώς θα ήταν καλύτερο εάν η Πολωνία έλεγε πως «έχει γίνει κακό. Το αναγνωρίζουμε». Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας του Ισραήλ Ναφταλί Μπένετ καταγγέλλει πως η Πολωνία ακύρωσε την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει σήμερα στη χώρα μετά την κριτική που είχε ασκήσει. Ο πρόεδρος της Πολωνίας δήλωσε χθες πως προτίθεται να υπογράψει το νομοσχέδιο και τόνισε πως σκοπός του είναι να αποτρέψει κάθε εσφαλμένη κατηγορία εναντίον των Πολωνών για συστηματική συμμετοχή στο Ολοκαύτωμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή