«Ο καλός καιρός αυξάνει τις ροές»

«Ο καλός καιρός αυξάνει τις ροές»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον διπλασιασμό των μεταναστευτικών ροών που φτάνουν στα νησιά από τον Αύγουστο του 2017, γεγονός που επιδείνωσε τις συνθήκες διαμονής στα hotspots εξαιτίας του υπερπληθυσμού, επισήμανε χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Για μία ακόμη φορά τόνισε ότι η μεταφορά των ανθρώπων στην ενδοχώρα δεν αποτελεί λύση, δεδομένου ότι συνεχίζονται οι ροές. «Οταν έχει καλό καιρό και δεν έχει αέρα έρχονται 160-180 άτομα την ημέρα στα νησιά», τόνισε.

«Οποιος πιστεύει ότι, αν αδειάσουμε τα νησιά, θα βελτιωθεί η κατάσταση κάνει λάθος», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι έτσι «θα φτάσουμε πάλι στο 2015». Οπως προσέθεσε χαρακτηριστικά, «το 2017 μεταφέραμε στην ενδοχώρα 27.000 και ήρθαν στα νησιά 29.000».

Ο υπουργός απέδωσε τη διόγκωση των προβλημάτων στα νησιά σε κινήσεις «διπλής κατεύθυνσης» από τους νησιώτες. «Από τη μία παρεμποδίζονται οι προσπάθειες για να βελτιωθούν οι συνθήκες και από την άλλη εκφράζεται υστερία ότι πρέπει να πέσει η κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας πάση θυσία, μεταφέροντας στην ενδοχώρα μετανάστες».

Πάντως, η κατάσταση στα νησιά και ειδικά στη Χίο παραμένει τεταμένη, με τους κατοίκους να αντιδρούν σε κάθε προσπάθεια επέκτασης της ΒΙΑΛ, του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ ή hotspot) του νησιού προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη.

Χθες εκδικάστηκε μία ακόμη προσφυγή του Δήμου Χίου εναντίον του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για ασφαλιστικά μέτρα στην επέκταση της ΒΙΑΛ. Από την πλευρά του δήμου υποστηρίζεται πως η μεταφορά των οικίσκων στον χώρο δίπλα στο hotspot σημαίνει αύξηση της χωρητικότητας της δομής, οπότε περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στη Χίο.

Ο εκπρόσωπος του Δημοσίου υποστηρίζει, από την άλλη, ότι η τοποθέτηση των οικίσκων θα βελτιώσει τις συνθήκες διαμονής των ανθρώπων και ειδικά των ανηλίκων, οι οποίοι παραμένουν σε άθλιες συνθήκες. Το δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση τις επόμενες ημέρες.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, το πρόβλημα στα hotspots δεν αφορά μόνο την έλλειψη χώρων φιλοξενίας για όλους αλλά και προβλήματα υποδομών, καθώς οι εγκαταστάσεις είχαν προβλεφθεί για πολύ μικρότερο αριθμό ατόμων. Το αποχετευτικό σύστημα στη Χίο αλλά και στη Λέσβο έχει φτάσει στα όριά του, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλαπλά προβλήματα από τα λύματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή