Η σκλήρυνση κατά πλάκας στη λίστα με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις

Η σκλήρυνση κατά πλάκας στη λίστα με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα υπουργική απόφαση, που θα τροποποιεί τον κατάλογο με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις, περιλαμβάνοντας σε αυτές και την ασθένεια της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αναμένεται να εκδώσει το υπουργείο Εργασίας.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο αναθεωρήθηκε και εκδόθηκε ο νέος, ενιαίος πίνακας προσδιορισμού ποσοστών αναπηρίας, ενώ υπουργική απόφαση του προηγούμενου μήνα διευρύνει τις μη αναστρέψιμες παθήσεις από 43 σε 143. Ομως σε αυτές δεν περιλαμβανόταν η σκλήρυνση κατά πλάκας, με αποτέλεσμα να αντιδράσει έντονα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ). Χθες, συνεδρίασε η ειδική επιστημονική επιτροπή που είχε συσταθεί για τον προσδιορισμό των ποσοστών αναπηρίας και των μη αναστρέψιμων παθήσεων, μετά από εισήγηση της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, προκειμένου να επανεξετάσει την πρόσφατη εισήγησή της.

Ετσι, η επιτροπή εισηγήθηκε την ένταξη στις μη αναστρέψιμες παθήσεις της ασθένειας της σκλήρυνσης κατά πλάκας, στις περιπτώσεις της πρωτοπαθώς ή δευτεροπαθώς προϊούσας μορφής της νόσου όπου ο πάσχων δεν επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα λειτουργικότητας, κάτι που θα προβλεφθεί σε νέα υπουργική απόφαση.

Προνοιακά επιδόματα

Εν τω μεταξύ, νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπει τη μετεξέλιξη του ΟΓΑ σε «Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» με σκοπό τη χορήγηση χρηματοδοτούμενων από τον κρατικό προϋπολογισμό προνοιακών παροχών, επιδομάτων, οικονομικών ενισχύσεων, κοινωνικών υπηρεσιών, για την οικονομική στήριξη και κοινωνική ένταξη οικογενειών και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού καθώς και την υλοποίηση, εκτέλεση και διαχείριση προγραμμάτων, δράσεων και ενεργειών που αφορούν προνοιακές πολιτικές του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας.

Ετσι, ο ΟΠΕΚΑ θα χορηγεί μεταξύ άλλων το νέο ενιαίο επίδομα παιδιού, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε ανασφάλιστους υπερήλικες (και ασφαλιστική ικανότητα – έξοδα κηδείας), τις παροχές και υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, επιδόματα σε άτομα με αναπηρία, καθώς και προνοιακές παροχές, οικονομικές και εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την οικονομική στήριξη – ενίσχυση ειδικών και ευπαθών ομάδων.

Με το νομοσχέδιο διατηρούνται στο σύνολό τους οι οργανικές θέσεις του πρώην ΟΓΑ, ενώ και το προσωπικό διατηρεί τα μισθολογικά του κλιμάκια και τις πάσης φύσης παροχές και αποδοχές. Περιγράφεται αναλυτικά όλο το οργανόγραμμα του ΟΠΕΚΑ, διευθύνσεις και τμήματα στην κεντρική υπηρεσία και στα περιφερειακά υποκαταστήματα, τα οποία παραμένουν ως έχουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή