Στα χαρτιά έμεινε η ιατρική χρήση κάνναβης

Στα χαρτιά έμεινε η ιατρική χρήση κάνναβης

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς εφαρμογή παραμένει το θεσμικό πλαίσιο για τη νόμιμη πρόσβαση των ασθενών σε φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν κάνναβη. Επτά μήνες έχουν περάσει από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της κοινής υπουργικής απόφασης, βάσει της οποίας καθίσταται νόμιμη η ιατρική χρήση κάνναβης στην Ελλάδα, ωστόσο έως σήμερα ούτε ένας ασθενής δεν έχει καταφέρει να λάβει το φάρμακό του μέσω του ΕΟΦ. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, με δεδομένο ότι δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά φαρμακευτικά σκευάσματα κάνναβης, οι ασθενείς μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά, μέσω του ΕΟΦ με τη διαδικασία της «έκτακτης εισαγωγής», ύστερα από αίτημα χορήγησης από θεράποντα ιατρό. Η διαδικασία, ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι γνωστή σε γιατρούς και υπηρεσίες, αφού ουδέποτε εκδόθηκε σχετική εγκύκλιος που να ενημερώνει για τη διαδικασία.

Οπως αναφέρεται σε πρόσφατη ανοικτή επιστολή του συλλόγου ΜΑΜΑδες για την ΚΑνναβη, που εκπροσωπεί ασθενείς που χρήζουν φαρμακευτικής κάνναβης «παραμένουμε εγκλωβισμένοι, παρά τις δεσμεύσεις της πολιτείας, σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία, η οποία μάλιστα μέχρι σήμερα δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα». Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι ασθενείς στη χώρα μας δεν έχουν πρόσβαση σε σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης, είναι η άγνοια γιατρών και υπηρεσιών υγείας.

Σύμφωνα με τον σύλλογο, «δεν έχουν ενημερωθεί οι γιατροί και οι υπηρεσίες υγείας για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που πλέον τους επιτρέπει να δώσουν γνωματεύσεις προκειμένου να κάνουν οι ασθενείς χρήση της κατ’ εξαίρεση διαδικασίας εισαγωγής του φαρμάκου». Προσθέτει, δε, ότι «οι ασθενείς δυσκολεύονται να βρουν γιατρό που να είναι διατεθειμένος να γράψει γνωμάτευση για τις συγκεκριμένες ουσίες. Οι γιατροί, ακόμη κι όταν γνωρίζουν τα σχετικά με τη διαδικασία της “κατ’ εξαίρεση εισαγωγής”, αγνοούν το νέο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την κάνναβη». Με αποτέλεσμα, να συνεχίζει ο ασθενής να ψάχνει τρόπους εισαγωγής «εκτός διαδικασίας» των σκευασμάτων που μάλιστα έχουν υψηλό κόστος.

Οι εκπρόσωποι ασθενών ζητούν την έκδοση εγκυκλίου που να ενημερώνει τους εμπλεκομένους για το νέο πλαίσιο, αλλά και τη σύσταση μόνιμης επιτροπής που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν.

Σήμερα, οι υπουργοί Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, Υγείας Ανδρέας Ξανθός και Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, πρόκειται να παρουσιάσουν σχέδιο νόμου για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή