Τι υποστηρίζει στην κατάθεσή του ο μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης»

Τι υποστηρίζει στην κατάθεσή του ο μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης»

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό την κωδική ονομασία Μάξιμος Σαράφης κατέθεσε ένας από τους τρεις μάρτυρες της υπόθεσης Novartis στην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Σύμφωνα με όσα έχουν μέχρι στιγμής δει το φως της δημοσιότητας, και φέρεται να περιέχονται στη δικογραφία, ερωτώμενος τι γνωρίζει για τις παράνομες πρακτικές της Novartis Ελλάς και άλλων φαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα, ο μάρτυρας προβαίνει σε μία σειρά ισχυρισμών εμπλέκοντας δύο διατελέσαντες υπουργούς Υγείας σε παράνομες δοσοληψίες. 

Μεταξύ άλλων, ο μάρτυρας αναφέρει ότι:

Το 2008 για το πρόγραμμα Παγκόσμιες ημέρες υγείας, η εταιρεία επικοινωνίας που το εκπονούσε   ζητούσε υπέρογκες χορηγίες επικοινωνίας από τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες δεν αντιστοιχούσαν στις πραγματικές υπηρεσίες που τους παρείχαν.

«Για παράδειγμα η χορηγία μιας παγκόσμιας ημέρας υγείας έφτανε τις 50.000 ευρώ ανά εταιρεία», αναφέρει ο μάρτυρας.

Υποστηρίζει επίσης ότι «Η Novartis Ελλάς χορήγησε την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας με το ποσό των 50.000 ευρώ για τις κάτωθι υπηρεσίες: α) Συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο King George β) Εκθεσιακό περίπτερο ενημέρωσης στην πλατεία Κολωνακίου το οποίο ουδέποτε στήθηκε γ) ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώρηση σε εφημερίδα η οποία ουδέποτε δημοσιεύτηκε και δ) εκτύπωση και διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων τα οποία ουδέποτε παρήχθησαν.

Δηλαδή για μια συνέντευξη τύπου αξίας 5.000 ευρώ η εταιρεία χορήγησε στην CIP για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας 50.000 ευρώ. Ο τότε αντιπρόεδρος της Νοβάρτις Ελλάς επικοινώνησε σε ανώτατα στελέχη της εταιρείας ότι ο λόγος που υπερτιμολογήθηκε το ποσό της χορηγίας ήταν η εξόφληση ευνοϊκής μεταχείρισης της Νοβάρτις από τον τότε υπουργό Υγείας».

Ο μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης υποστηρίζει ότι «η εξυπηρέτηση αυτή πραγματοποιήθηκε για την ταχύτερη έγκριση και υψηλότερη τιμολόγηση ογκολογικών φαρμάκων όπως πχ το φάρμακο AFFINITOR».

Για τα εμβόλια της γρίπης

Ο μάρτυρας υποστηρίζει ότι την ίδια περίοδο (2008) υπήρξε στενή συνεργασία της Νοβάρτις και του Υπουργείου μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ για το ζήτημα της πανδημίας H1N1. Η Νοβάρτις την περίοδο 2008-2009 είχε εμβόλια για το H1N1 τα οποία παραγγέλθηκαν από το υπουργείο Υγείας  μετά την αναβάθμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ του κινδύνου της πανδημίας στην μέγιστη βαθμίδα πέντε. Με τον ανωτέρω τρόπο ο τότε υπουργός Υγείας παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό ο οποίος τελούσε εν αγνοία να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της. Το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού ήταν στην συγκεκριμένη περίπτωση αναντίστοιχα  υψηλό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό. Η ζημία του κράτους στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν διττή:

1)  Αφενός δια της παραγγελίας υπερβολικά υψηλού αριθμού εμβολίων

2) Αφετέρου δια της καταβολής υψηλών ποσών που διοχετεύτηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΜΜΕ για την εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού.

Μοριακός έλεγχος του αίματος

Ο ίδιος μάρτυρας καταθέτει ότι «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο κατά την γνώμη μου στο χώρο της υγείας αφορούσε το διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας για το μοριακό έλεγχο αίματος για τον ιο HIV, 

«Πιο συγκεκριμένα από ότι θυμάμαι», συνεχίζει ο μάρτυρας, κατόπιν δημοσιεύματος της εφημερίδας "το Βήμα" το Δεκέμβριο του 2006 που αφορούσε ατυχές περιστατικό θανάτου από μόλυνση ασθενούς κατόπιν μετάγγισης  ο τότε υπουργός Υγείας εξήγγειλε το μεγαλύτερο διαγωνισμό που έγινε πότε στο χώρο της υγείας ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ αναφορικά με την προμήθεια διαγνωστικών τεστ μοριακού ελέγχου.

Τα συγκεκριμένα διαγνωστικά τεστ τα διαθέτουν μόνο οι εταιρείες α) Roche και β) Chiron που ανήκει στον όμιλο Novartis.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός Υγείας υποστηρίζει στην κατάθεσή του ο μάρτυρας ενώ σε άλλο σημείο υποστηρίζει πως «θεωρώ αδύνατο στη συγκεκριμένη περίπτωση να δόθηκε μίζα κάτω του ποσού των 40 εκατ. ευρώ».

Κατάθεση και για 2ο υπουργό Υγείας

Σε νέα του κατάθεση (15 Ιανουαρίου) προς την εισαγγελέα Διαφθοράς, ο μάρτυρας ισχυρίζεται ότι υπουργός Υγείας και υψηλόβαθμο στέλεχος της Novartis «είχαν απευθείας επικοινωνία μεταξύ τους μέσω των προσωπικών τους emails». Και ισχυρίζεται ότι «από την στιγμή που είχαν τέτοια επικοινωνία στα προσωπικά τους emails αυτό μεταφράζεται στο ότι είχαν να πουν κάτι μεταξύ τους που δεν ακολουθούσε την επίσημη υπηρεσιακή οδό. Είχαν τακτική επαφή και δια ζώσης. Χαρακτηριστική περίπτωση διακριτικής μεταχείρισης της Novartis Ελλάς ήταν η εκ μέρους του άνω υπουργού όταν πήγε στο υπουργείο Υγείας έκδοση δελτίου τιμών τον Αύγουστο του 2011 οπότε τιμολογήθηκε το GILENYA και το TASIGNA 150. Για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχε κυκλοφορήσει και δεν είχε τιμολογηθεί κανένα άλλο φάρμακο κατά σύσταση της τρόικας προκειμένου να μην αυξηθεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.

Ο μάρτυρας προσθέτει ότι για να επιταχυνθεί η τιμολόγηση των ανωτέρω φαρμάκων χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ άλλων δύο δημοσιογράφοι.

Σε άλλο σημείο της ίδιας κατάθεσης ο μάρτυρας υποστηρίζει ότι ο δεύτερος υπουργός Υγείας δωροδοκήθηκε και για φάρμακο για την ώχρα κηλίδα. Ο μάρτυρας υποστηρίζει ότι ο τότε υπουργός έλαβε 70.000 ευρώ για έγκριση συγκεκριμένου φαρμάκου μέσω τεσσάρων διαφημιστικών εταιρειών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή