Ο Διγενής παλεύει στα μαρμαρένια αλώνια του Kickstarter – και μάλλον νικάει

Ο Διγενής παλεύει στα μαρμαρένια αλώνια του Kickstarter – και μάλλον νικάει

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια διεσταλμένη αλλά πολύ σύγχρονη έννοια του όρου, ακρίτας δεν είναι πλέον μόνον ο νησιώτης και ο ορεσίβιος των ελληνικών συνόρων. Χιλιάδες νέοι συμπατριώτες μας, που έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια από τη χώρα, συγκροτούν τις δικές τους «ακριτικές κοινότητες» σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία και Ασία. Τα μέλη τους νοιάζονται για την πατρίδα και συχνά βρίσκουν δημιουργικούς τρόπους να τη βοηθήσουν.

Ο Κωνσταντίνος Δημητρίου είναι ένας από αυτούς. Δεν έχει ακόμα κλείσει τα 40 του χρόνια. Εχει σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Κέμπριτζ και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Χάρβαρντ. Ζει τα τελευταία χρόνια στη Σιγκαπούρη όπου ασχολείται με τα χρηματοοικονομικά. Η επαγγελματική του εμπειρία τον έχει οδηγήσει να περάσει αρκετά χρόνια σε πολλές χώρες της περιοχής αυτής, από την Κίνα και την Ινδία μέχρι τη Μαλαισία. Παντρεμένος με Κινέζα, έχει δύο παιδιά, τον Φίλιππο και την Αλεξία, και επισκέπτεται την Ελλάδα κάθε καλοκαίρι. Η απόσταση από την πατρίδα τού ενισχύει την επιθυμία να προσφέρει. Και βασανίζοντας το μυαλό του, βρήκε τη λύση.

«Σκέφτηκα να οργανώσω ένα φιλόδοξο εγχείρημα: να εκδοθεί ο Διγενής Ακρίτας σε αγγλόφωνο κόμικς και μάλιστα σε περιπέτειες στον Δρόμο του Μεταξιού», μου λέει από την άλλη άκρη της γραμμής στη Σιγκαπούρη. Ηδη η προσπάθειά του έχει πάρει σάρκα και οστά και το πρώτο δείγμα δουλειάς έχει ανεβεί στο Kickstarter, τη μεγαλύτερη πλατφόρμα χρηματοδότησης δημιουργικών εγχειρημάτων στον κόσμο. Το σχέδιο παρουσιάζεται σε αδρές γραμμές, αναζητώντας οικονομικούς υποστηρικτές με περιθώριο έναν μήνα.

Ο χάρτινος Διγενής έχει ξεκινήσει το διαδικτυακό του ταξίδι και φαίνεται πως έχει βρει ανταπόκριση.

Αριστος γνώστης της Ιστορίας, ιδιαιτέρως του Βυζαντίου και των σκοτεινών χρόνων του Μεσαίωνα, ο Κωνσταντίνος διάλεξε αυτόν τον ήρωα, τον ατρόμητο φρουρό των βυζαντινών συνόρων, που ήταν «διγενής» καθώς ο πατέρας του ήταν –κατά την παράδοση– Σύρος και η μητέρα του Ελληνίδα. «Μια τέτοια ιστορική προσωπικότητα της προφορικής παράδοσης ταιριάζει πολύ στο πλαίσιο ενός αφηγηματικού μέσου σαν το κόμικ και θα μπορούσε να έχει ευρεία απήχηση σε ένα διεθνές κοινό», λέει στα «Α».

Συγκρότησε μια ομάδα στην οποία συμμετέχει, εκτός από τον ίδιο, η σεναριογράφος και συγγραφέας Κάλια Παπαδάκη που έχει αναλάβει να φτιάξει το σενάριο και πρόσφατα πήρε το ευρωπαϊκό βραβείο λογοτεχνίας για το μυθιστόρημά της «Δενδρίτες». «Η πλοκή του Διγενή έχει φτάσει τις 65 σελίδες και διαδραματίζεται κατά τον 10 αιώνα μ.Χ.», λέει στη στήλη. Στη μάχη ρίχτηκαν και τρεις Ιταλοί: ο Κριστιάν Μίρα ανέλαβε υπεύθυνος της καλλιτεχνικής διεύθυνσης και του storyboard, ενώ οι συμπατριώτισσές του Σιμόνα Φαμπρίτσιο και Λόρα Πιάτσα έχουν αναλάβει αντίστοιχα τα μελάνια και τα χρώματα. Αν όλα πάνε καλά, τότε ο «Digenes» που κρατά ikomo, γιαπωνέζικο ξίφος δηλαδή, θα φανεί σε18 ημέρες. Οποιος θέλει να πάρει μια χορταστική γεύση από τον Διγενή Ακρίτα του 21ου αιώνα, στο www.digenes.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή