Ονειρεύονται το μέλλον με ένα ψαλίδι στο χέρι

Ονειρεύονται το μέλλον με ένα ψαλίδι στο χέρι

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πότε θα ξαναέχουμε μάθημα;» Με αυτό το ερώτημα στα χείλη, ενδεικτικό του ζήλου τους, παρέλαβαν τις πιστοποιήσεις 66 απόφοιτοι του Εκπαιδευτικού Οργανισμού «Ακμή» από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Μαρόκο, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, την Ουκρανία και την Παλαιστίνη. Τη φοίτησή τους στα τμήματα κομμωτικής και σχεδιασμού ρούχων (πατρόν) εξασφάλισαν μέσω του προγράμματος «ΜΕΤΑΒΑΣΙΣ- Συμμετοχή, ενίσχυση και ένταξη των προσφύγων/ μεταναστών στην Ελλάδα» που πραγματοποιεί η Κάριτας Ελλάς με χρηματοδότηση από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και την Κάριτας Γερμανίας.

Ονειρεύονται το μέλλον με ένα ψαλίδι στο χέρι-1

Χωρίς ούτε μία απουσία ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα στα τρία τμήματα κομμωτικής και στο ένα τμήμα πατρόν στην ΑΚΜΗ της Αθήνας. Οι απόφοιτοι σκοπεύουν να αξιοποιήσουν άμεσα τις γνώσεις τους για να εξασφαλίζουν τα προς το ζην.

«Στην αρχή είχαν μεγάλη αγωνία, αν θα καταλάβαιναν τους Ελληνες εκπαιδευτές», μεταφέρει στην «Κ» ο Νταβούντ, ο οποίος έκανε την ταυτόχρονη διερμηνεία από τα ελληνικά στα φαρσί. Οι μαθητές της κομμωτικής, άνδρες και γυναίκες, εξασκήθηκαν στη βαφή, στις ανταύγειες, στην περμανάντ, στο κόψιμο, αλλά και απαιτητικά χτενίσματα, όπως η γαλλική κοτσίδα, το «ανάγλυφο» και το «ψαροκόκαλο». «Φέρναμε ως μοντέλα φίλους και γνωστούς, ακόμη και εμένα κούρεψαν δύο φορές», περιγράφει περιχαρής ο Ιρανός διερμηνέας, που καθώς παρακολουθούσε και ο ίδιος, αποφοίτησε μαζί με την υπόλοιπη τάξη. Ανάλογο ήταν το ενδιαφέρον και στα μαθήματα πατρόν. «Η εκπαιδεύτρια εντυπωσιάστηκε, δεν είχε ξανασυναντήσει εκπαιδευόμενους να φτιάχνουν τόσο γρήγορα πατρόν ή να ράβουν στο χέρι ολόκληρα παντελόνια ή φούστες».

Ορισμένοι είχαν ήδη εμπειρία στον κλάδο, ενώ όλοι σκοπεύουν τόσο να καλύπτουν τις ανάγκες της οικογένειάς τους όσο και να μπουν στην αγορά εργασίας. Εξ ου και έχουν ήδη προμηθευτεί τα απαραίτητα εργαλεία, για να αρχίσουν συστηματικά το ράψιμο και τα μανταρίσματα. «Πολλοί σκέφτονται να συνεχίσουν με άλλα αντικείμενα, για να έχουν περισσότερες διεξόδους», περιγράφει ο Νταβούντ από την Αθήνα, «όσες τέλειωσαν κομμωτική, φλερτάρουν την αισθητική, ακόμη και αν χρειαζόταν να αναλάβουν μόνες τα δίδακτρα». Για να γιορτάσουν, μάλιστα, την ολοκλήρωση των μαθημάτων, εκπαιδευόμενοι και μαθητές οργάνωσαν ένα πρωινό πικνίκ στο Ζάππειο, όπου ο καθένας έφερε μαγειρεμένη μια σπεσιαλιτέ από τη χώρα του.

Ονειρεύονται το μέλλον με ένα ψαλίδι στο χέρι-2

Στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχη ήταν η ανταπόκριση και στη Θεσσαλονίκη, όπου 57 ενήλικοι παρακολούθησαν μαθήματα μαγειρικής, κομμωτικής, πατρόν και αισθητικής. «Οι διδάσκοντες έμειναν ενθουσιασμένοι από το ενδιαφέρον, τη συμμετοχή, αλλά και τη συνεργασία μεταξύ τους», μεταφέρει η τοπική συντονίστρια, Δάφνη Χατζηαντωνίου. «Οσοι είχαν πρότερη εμπειρία, ήθελαν να δουν τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα, αλλά και να αποκτήσουν μια πιστοποίηση με ισχύ στην Ελλάδα και σε όλη την Ε.Ε.». Ηδη υπάρχει λίστα αναμονής για τα επόμενα σεμινάρια από παλιούς αλλά και νέους μαθητές. «Στην κομμωτική διακρίθηκαν πολλοί για το ταλέντο τους», τονίζει η ίδια, «ίσως δεν είναι τυχαίο ότι δύο ημέρες μετά την αποφοίτηση δύο εξ αυτών εργάζονται ήδη σε κομμωτήρια της Θεσσαλονίκης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή