Εκτός φυλακών για δύο ημέρες ο Κουφοντίνας

Εκτός φυλακών για δύο ημέρες ο Κουφοντίνας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνοδεία έντονων αντιδράσεων, εντός και εκτός συνόρων, εξήλθε χθες το πρωί με διήμερη άδεια ο καταδικασθείς σε 11 φορές ισόβια για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν Δημήτρης Κουφοντίνας.

Τον Κουφοντίνα υποδέχθηκαν η σύντροφός του Αγγελική Σωτηροπούλου, ο γιος του Εκτωρ, υποστηρικτές και φίλοι του που τον χειροκρότησαν κατά την έξοδο και την αποχώρησή του, καθώς και η συνήγορός του Ιωάννα Κούρτοβικ, η οποία μάλιστα σε δηλώσεις της χαρακτήρισε τις διήμερες άδειες του «Λουκά» της 17Ν «κανονικότητα» και τις δολοφονίες «ενέργειες».

Εν τω μεταξύ, την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη διήμερη άδεια στον Κουφοντίνα εξέφρασαν το State Department αλλά και η Βρετανίδα πρέσβειρα στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ. Σε ανάρτησή της στο Twitter η κ. Σμιθ έγραψε: «Είναι εξαιρετικά αποκαρδιωτικό να βλέπει κανείς έναν αμετανόητο κατάδικο τρομοκράτη να ξαναβγαίνει έτσι από τη φυλακή. Σεβόμαστε την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, όμως για μία ακόμη φορά η μνήμη των θυμάτων τρομοκρατίας και τα συναισθήματα των οικογενειών τους προσβάλλονται βάναυσα».

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του State Department Χέδερ Νάουερ καταδίκασε την απόφαση για χορήγηση νέας άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, «έναν καταδικασμένο τρομοκράτη που ευθύνεται για τη δολοφονία έντεκα πολιτών». «Επί της αρχής πιστεύουμε ότι οι καταδικασμένοι τρομοκράτες δεν δικαιούνται άδεια από τις φυλακές», είπε.

Στον αντίποδα, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις της συνηγόρου του Ιωάννας Κούρτοβικ. Οπως επεσήμανε η δικηγόρος, «η άδεια αυτή είναι στα πλαίσια μιας κανονικότητας και κανονικότητα σημαίνει εφαρμογή του κανόνα. Τον κανόνα τον ορίζει ο νόμος». Η κ. Κούρτοβικ εν συνεχεία «επιτέθηκε» στα ΜΜΕ. «Ελπίζω ότι και στο μέλλον θα το αντιληφθείτε και εσείς ως μια κανονικότητα και δεν θα χρειάζεται να είστε εδώ και νομίζω και ότι και εσείς θα είστε καλύτερα. Να πω, επίσης, ότι δεν υπάρχει λόγος κάθε φορά που παίρνει άδεια ο Δημήτρης Κουφοντίνας να τον δικάζουν και να τον ξαναδικάζουν τα κανάλια. Τον δίκασαν».

Αναφερόμενη στον Κουφοντίνα, η κ. Κούρτοβικ είπε ότι «νιώθει όπως κάθε κρατούμενος που βγαίνει από τη φυλακή. Και είναι σεβαστό ο κάθε κρατούμενος, όταν ασκεί τα δικαιώματά του, να βγαίνει από τη φυλακή ό,τι και να είναι, ακόμα και αν λογοδοτεί για κοινωνικά εγκλήματα, ακόμα και αν λογοδοτεί για εγκλήματα που προσβάλλουν αξίες κοινωνικές».

Σχετικά με τις αντιδράσεις, η ίδια τόνισε ότι «ο νόμος δεν προβλέπει ότι οι οικογένειες των θυμάτων μιας ενέργειας, μιας πράξης, έχουν λόγο για τη συνέχεια της κράτησης ενός κρατουμένου» και προσέθεσε: «Αυτό το αποφασίζουν άλλοι θεσμοί, άλλοι φορείς. Είναι και αυτό σεβαστό, το λέει ο νόμος, είναι και αυτό κανονικότητα, να τη σεβαστούμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή