ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η «Μαύρη Βίβλος» της Novartis σε τρεις ηπείρους

i-mayri-vivlos-tis-novartis-se-treis-ipeiroys

H επιθετική στρατηγική πωλήσεων και η διεκδίκηση μεριδίων αγοράς έχουν φέρει τη Novartis αντιμέτωπη με τον νόμο σε αρκετές χώρες τα τελευταία χρόνια. Στις ΗΠΑ, ειδικά, της έχουν επιβληθεί βαρύτατα πρόστιμα για σειρά υποθέσεων, ενώ υπάρχουν και άλλες που είναι υπό διερεύνηση.

Το 2010 συγκεκριμένα, η εταιρεία παραδέχθηκε την ενοχή της για την υπόθεση προώθησης «εκτός ένδειξης» (δηλαδή για διαφορετικούς σκοπούς από αυτούς για τους οποίους εγκρίθηκε) του αντιεπιληπτικού φαρμάκου «Trileptal» στις ΗΠΑ. Η εταιρεία είχε κατηγορηθεί ότι προωθούσε το φάρμακο ως παυσίπονο και για ψυχικές παθήσεις και ότι δωροδοκούσε επαγγελματίες της υγείας για να το προωθήσουν σε ασθενείς. Ως μέρος του διακανονισμού δέχθηκε να καταβάλει αποζημιώσεις και πρόστιμα ύψους 422 εκατ. δολ.

Τον Νοέμβριο του 2015, η Novartis παραδέχθηκε την ενοχή της και δέχθηκε να πληρώσει αποζημίωση ύψους 390 εκατ. δολ. για την υπόθεση της παράτυπης προώθησης δύο φαρμακευτικών προϊόντων (ενός που αντιμετωπίζει την υπερφόρτωση σιδήρου λόγω συχνών μεταγγίσεων και ενός για ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρών). Σύμφωνα με την καταγγελία, η εταιρεία εμμέσως δωροδοκούσε ειδικευμένα φαρμακεία για να πριμοδοτούν τα δύο αυτά σκευάσματα έναντι του ανταγωνισμού.

Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ ανέφεραν ότι τα εμπλεκόμενα στελέχη της Novartis είχαν μετατρέψει τους φαρμακοποιούς «σε προσωπικό πωλήσεων» της εταιρείας, οι οποίοι αποσιωπούσαν τις σοβαρές παρενέργειες του ενός εκ των δύο φαρμάκων (νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια) και προειδοποιούσαν τους ασθενείς ότι αν το σταματούσαν, κινδύνευαν με υπογονιμότητα ή βλάβη στα ζωτικά τους όργανα. Συνολικά, έως το 2015, η εταιρεία πλήρωσε αποζημιώσεις ύψους 1,25 δισ. δολ. σε 20 υποθέσεις στις ΗΠΑ – ήταν ένατη στην κατάταξη με βάση των ύψος των προστίμων για την περίοδο 1991-2015, μολονότι ιδρύθηκε μόλις το 1996. Επίσης, ήταν η τρίτη χειρότερη υπότροπος.

Στην Ευρώπη, η ιταλική επιτροπή ανταγωνισμού επέβαλε τον Μάρτιο του 2014 στη Novartis και στη Roche πρόστιμα 92 και 90,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για συμπαιγνία στην προώθηση του «Lucentis», του φαρμάκου για την ωχρά κηλίδα που έχει αναφερθεί από τους προστατευόμενους μάρτυρες και στην ελληνική υπόθεση (το όνομα του κ. Λοβέρδου αναφέρθηκε εδώ σχετικά).

Η συνταγογράφηση

Οι ιταλικές αρχές κατηγόρησαν τις εταιρείες ότι πλήρωναν γιατρούς για να συνταγογραφούν το «Lucentis» έναντι του πολύ πιο φθηνού «Avastin», υπερτονίζοντας τους κινδύνους από τη χρήση του δεύτερου. Τον ίδιο μήνα που επιβλήθηκαν τα πρόστιμα, το ιταλικό υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε ότι θα διεκδικούσε αποζημιώσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ από τις δύο εταιρείες. Το ζήτημα αυτό είναι ακόμα ανοιχτό. Τον Απρίλιο του 2014 ξεκίνησε αντίστοιχη έρευνα των γαλλικών αρχών ανταγωνισμού που αφορούσε τις δύο εταιρείες για το ίδιο θέμα. Στη συγκεκριμένη έρευνα δεν έχουν υπάρξει εξελίξεις.

Στην Τουρκία, τον Μάρτιο του 2016 αποκαλύφθηκε η καταγγελία πληροφοριοδότη ότι η Novartis, χρησιμοποιώντας ως διαμεσολαβητή μια συμβουλευτική εταιρεία, είχε δωροδοκήσει γιατρούς και αξιωματούχους στον κλάδο της υγείας για να εξασφαλίσει διαφόρων ειδών επιχειρηματικά οφέλη.

Συγκεκριμένα, χρηματοδοτώντας αξιωματούχους και προσλαμβάνοντας τους συγγενείς ιατρών που έδειχναν προτίμηση στα φάρμακά της, η εταιρεία, σύμφωνα με την καταγγελία, πέτυχε για να συμπεριληφθούν προϊόντα της σε λίστες συνταγογράφησης του δημόσιου συστήματος υγείας και να αποφύγει τη μείωση τιμών σε άλλες χώρες με τη μετονομασία δύο σκευασμάτων στην Τουρκία. Με δεδομένο ότι η εταιρεία έκτοτε έχει λάβει βραβείο κοινωνικής υπευθυνότητας και συμμετείχε πρόσφατα σε κυβερνητική διαφημιστική εκστρατεία για ξένους επενδυτές στην Τουρκία, οι εκτιμήσεις πηγών που γνωρίζουν την τουρκική πραγματικότητα είναι ότι η συγκεκριμένη έρευνα δεν προχώρησε.

Μέχρι την… Απω Ανατολή

Στη Νότιο Κορέα, τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν διώξεις κατά ενός πρώην διευθύνοντος συμβούλου και πέντε ακόμα στελεχών της θυγατρικής της Novartis στη χώρα για μίζες ύψους 2,6 δισ. γουόν (1,95 εκατ. ευρώ) σε γιατρούς. Ο σκοπός των παράνομων πληρωμών, σύμφωνα με τις κατηγορίες, ήταν η προνομιακή συνταγογράφηση των προϊόντων της εταιρείας.

Στην Ιαπωνία ξεκίνησε στα τέλη του 2015 η δίκη στελέχους της εταιρείας (που κατηγορείται και η ίδια, βάσει της ιαπωνικής νομοθεσίας) για παραποίηση δεδομένων κλινικής μελέτης. Τέλος, κατόπιν έρευνας της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), η εταιρεία το 2016 ομολόγησε παραβίαση του νόμου περί Διεφθαρμένων Πρακτικών στο Εξωτερικό για δωροδοκίες γιατρών με σκοπό συνταγογραφήσεις στην Κίνα. Η αποζημίωση που κατέβαλε ήταν 25 εκατ. ευρώ.

Οπως αναφέρει στην «Κ» έμπειρο διεθνές στέλεχος του κλάδου με άμεση γνώση των πρακτικών της Novartis, «στη φαρμακοβιομηχανία ζητήματα διαφθοράς συνήθως αφορούν τις σχέσεις εταιρειών με γιατρούς, νοσοκομεία και παρόχους ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης». Αντιθέτως, όπως αναφέρει, «η δωροδοκία πολιτικών με αντάλλαγμα ευνοϊκές πολιτικές στην τιμολόγηση ή στην αδειοδότηση δεν τείνει να συμβαίνει». Σε θέματα διαφθοράς, ωστόσο, η Ελλάδα έχει δείξει μια ασυνήθιστη έφεση.