Οι οικογενειακοί γιατροί «γύρισαν πλάτη» στον ΕΟΠΥΥ

Οι οικογενειακοί γιατροί «γύρισαν πλάτη» στον ΕΟΠΥΥ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το απογοητευτικά χαμηλό ενδιαφέρον των γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίστηκε και η δεύτερη προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να αποκτήσει επαρκές «σώμα» οικογενειακών γιατρών που θα «τρέξουν» το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ο ακριβής αριθμός όσων υπέβαλαν έως και χθες –ημέρα λήξης της σχετικής διορίας– αίτηση στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αναλάβουν μία από τις 2.800 θέσεις συμβεβλημένων οικογενειακών γιατρών, δεν ανακοινώθηκε από τον οργανισμό ή το υπουργείο. Ωστόσο οι εκτιμήσεις, με βάση και την εικόνα της προηγούμενης Παρασκευής, είναι ότι έχει καλυφθεί μόλις το 40% των θέσεων.

Οι θέσεις αυτές αφορούν οικογενειακούς γιατρούς που θα καλύψουν τον πληθυσμό στις περιοχές όπου δεν θα αναπτυχθούν τοπικές μονάδες υγείας του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας. Το ίδιο χαμηλό ενδιαφέρον είχαν επιδείξει οι γιατροί και για την προκήρυξη του περασμένου Αυγούστου για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ. Τότε, για τις 956 θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων οι υποψήφιοι ήταν μόλις 364 και για τις 239 θέσεις παιδιάτρων είχαν καταθέσει αιτήσεις 219 ειδικοί. Η προσπάθεια του υπουργείου για συνεργασία με οικογενειακούς γιατρούς βρίσκει σθεναρή αντίσταση από τους ιατρικούς συλλόγους. Η βασική ένσταση των συλλόγων αφορά τις αποδοχές των συμβεβλημένων οικογενειακών ιατρών που θα κυμαίνονται μεταξύ 1.600 και 2.000 ευρώ (ανάλογα με τον αριθμό των πολιτών που θα εγγραφούν σε κάθε γιατρό, αλλά και –σε ένα επόμενο στάδιο– την ηλικιακή σύνθεση αυτού του πληθυσμού).

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, εντός του τρέχοντος μηνός αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η νέα προκήρυξη για τις θέσεις γιατρών στις ΤΟΜΥ που δεν είχαν καλυφθεί από την προηγούμενη του περασμένου Αυγούστου. Θα ακολουθήσει πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις νέες συμβάσεις με τους γιατρούς ειδικοτήτων (πλην παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων) με τον ΕΟΠΥΥ.

Εν τω μεταξύ, όχι στην προτεινόμενη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ είπαν ξανά οι οπτικοί-οπτομέτρες, κατά την προχθεσινή έκτακτη συνέλευση του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ενωσης Οπτικών και Οπτομετρών. Υπενθυμίζεται ότι με την προτεινόμενη από τον ΕΟΠΥΥ σύμβαση θα αλλάξει ο τρόπος χορήγησης των οπτικών ειδών σε ασφαλισμένους. Οι πάροχοι θα αποζημιώνονται απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ – οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν μόνο το ποσό που τους αναλογεί. Οι οπτικοί διαμαρτύρονται ότι θα πληρώνονται με καθυστέρηση από τον ΕΟΠΥΥ. Ενα μήνα μετά την πρόσκληση σύναψης συμβάσεων του οργανισμού, μόλις 150 πάροχοι οπτικών ειδών, από τους 2.500 που υπολογίζεται ότι δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, έχουν υποβάλει σχετική αίτηση. Πάντως, ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να προχωρήσει στις πρώτες συμβάσεις με οπτικούς που έχουν υποβάλει αίτηση και πληρούν τις προϋποθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή