Οι γιαγιάδες κατακτούν το Facebook

Οι γιαγιάδες κατακτούν το Facebook

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αλουμινένια καρότσια δεν εξυπηρετούν μόνον στη μεταφορά ζαρζαβατικών από τη λαϊκή αλλά και… λάπτοπ! Αυτή τη λύση βρήκαν οι ηλικιωμένες στους Αμπελοκήπους, που μία φορά την εβδομάδα παρακολουθούν μαθήματα εκμάθησης social media από την People Behind στις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Grand Voice – the happiness campaign», που υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Οι selfies, το email, το hastag και το tag, μέχρι σήμερα άγνωστοι όροι για ανθρώπους της γενιάς τους, δεν κρύβουν πλέον μυστικά για τριάντα κυρίες στο Μεταξουργείο και στους Αμπελοκήπους. Από τις 23 Φεβρουαρίου, μάλιστα, σε συνεργασία με τον δήμο αρχίζουν μαθήματα και στην οικία Θεοτοκοπούλου, στα Πατήσια.

«Η ανιψιά μου ενθουσιάστηκε, μου είπε “ούτε εγώ δεν έχω Instagram, θεία”» διηγείται γελώντας στην «Κ» η κ. Μάρθα Στρατάκου, που άρχισε προ πενταετίας να μυείται στην τεχνολογία, με ένα κινητό αφής. «Οπου και αν πήγαινα, από εμπορικό κατάστημα μέχρι δημόσια υπηρεσία μου ζητούσαν email, οπότε ήθελα οπωσδήποτε να αποκτήσω», λέει με ειλικρίνεια. «Με συναρπάζει που μπορώ να γκουγκλάρω και να βρίσκω απαντήσεις», συμπληρώνει, «συνήθως, διαβάζω στο Facebook όσα γράφονται και μετά ψάχνω να μάθω ποιος είναι αυτός που τα λέει». Οπως ομολογεί, «το σκάνδαλο με τη Νovartis έτσι το έμαθα». Πάντως, η κ. Μάρθα, που είναι ίσως η νεότερη μαθήτρια, δηλώνει πλήρως ενήμερη για τα κακώς κείμενα του Διαδικτύου. «Δεν πιστεύω όλα όσα διαβάζω και φυσικά δεν τα εγκρίνω όλα, με απωθούν οι ακρότητες», διευκρινίζει.

Οι γιαγιάδες κατακτούν το Facebook-1

Το μάθημα αποτελεί ένα ευχάριστο διάλειμμα σε μια γεμάτη μέρα, που περιλαμβάνει ψώνια, μαγείρεμα και συνοδεία των εγγονιών στο σχολείο.

«Ξεκινήσαμε τον Νοέμβριο το μάθημα με τη δημιουργία ηλεκτρονικού λογαριασμού, συνεχίσαμε με το Facebook και τώρα μπαίνουμε στο κεφάλαιο Ιnstagram και facetime» εξηγεί η κ. Μαρία Αστερίου, που μαζί με τη Μαρία Ηλιοπούλου έχουν βάλει στόχο να κάνουν τις σύγχρονες γιαγιάδες… χάκερ. Ετσι, όταν έφτασαν τα Χριστούγεννα, δεν ήταν λίγες εκείνες που ζήτησαν ως δώρο τάμπλετ. «Οι περισσότερες είναι άνω των 70, η μεγαλύτερη είναι 89 ετών, ενώ έχουμε και έναν άνδρα συμμετέχοντα», διευκρινίζει η κ. Αστερίου, «στην πλειονότητά τους είναι χήρες αλλά έχουν ενεργή συμμετοχή στο μεγάλωμα των εγγονών τους και στη φροντίδα της ευρύτερης οικογένειας». Οι στενές οικογενειακές σχέσεις, άλλωστε, αποτελούν ισχυρό κίνητρο. «Περίπου οι μισές έχουν παιδιά σε άλλες πόλεις ή στο εξωτερικό», εξηγεί η ίδια, «επομένως το Viber και το Skype εκείνες το γνώριζαν». Η σκέψη, βέβαια, ότι οι γιαγιάδες έχουν λογαριασμό στο Facebook έχει θορυβήσει ορισμένους. «Τα παιδιά τους ανησυχούν μήπως… τους εκθέσουν, τα εγγόνια, όμως, έχουν ενθουσιαστεί και τις ενθαρρύνουν να συνεχίσουν να ποστάρουν!».

Οι ηλικιωμένες δεν συγκινούνται με τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά με τις φωτογραφίες και τις κοινοποιήσεις πληροφοριών. «Διατηρούν μια ομάδα στο Facebook, την οποία ενημερώνουν συνεχώς με τα νέα τους». Οι παράγοντες που επηρεάζουν την πρόοδό τους είναι εντελώς αστάθμητοι. «Δεν σχετίζονται με τη μόρφωσή ή την πάλαι ποτέ επαγγελματική τους ιδιότητα, αλλά περισσότερο με τη θέληση, την εξάσκηση αλλά και την κοινωνικότητά τους», απαντά. «Οσες είναι πιο κοινωνικές, έχουν κατ’ επέκτασιν περισσότερους φίλους στο Facebook και έτσι εξασκούνται και βελτιώνονται». Οι ενδείξεις ότι η εν λόγω δραστηριότητα τους έχει ανανεώσει είναι πολλές – αρχής δεδομένης της αδιάλειπτης συμμετοχής τους στο μάθημα. «Προ ημερών μία από τις συμμετέχουσες τράβηξε 57 selfies, για να διαλέξει την καλύτερη ως φωτογραφία προφίλ».

Διερεύνηση της ευτυχίας

Το πρόγραμμα θα φτάσει στην κορύφωσή του με τη διερεύνηση της ευτυχίας στην τρίτη ηλικία. «Θα δημιουργήσουμε ένα βίντεο υπό τον τίτλο “Μια λέξη πριν την ευτυχία”, όπου θα μας περιγράψουν τι θα ήθελαν να ακούσουν από εμάς για να γίνουν ευτυχισμένες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή