Αιφνίδια παραίτηση στο Ιδρυμα Ερευνας

Αιφνίδια παραίτηση στο Ιδρυμα Ερευνας

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριγμοί καταγράφονται στο Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) καθώς παραιτήθηκε ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου, Διονύσιος Τσιχριτζής. Την ίδια στιγμή, ο γραμματέας Κοινοβουλευτικού Εργου στο Ποτάμι Γεώργιος Μαυρωτάς σε κοινοβουλευτική ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου (την αρμοδιότητα έχει ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης) μιλάει για «θολές διαδικασίες αξιολόγησης των προτάσεων για την ενίσχυση μεταδιδακτόρων ερευνητών».

Ειδικότερα, δεν συμπλήρωσε ένα χρόνο στη θέση του προέδρου του επιστημονικού συμβουλίου του ΕΛΙΔΕΚ και ο Διονύσιος Τσιχριτζής –με σημαντική επιστημονική πορεία και θέσεις στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς έρευνας– παραιτήθηκε, επικαλούμενος σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» προσωπικούς λόγους. Η παραίτηση έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για το ίδρυμα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής των ερευνητικών προτάσεων που θα χρηματοδοτηθούν.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μαυρωτάς σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα από τη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων της πρώτης Προκήρυξης Ερευνητικών Εργων του ΕΛΙΔΕΚ για την ενίσχυση μεταδιδακτορικών ερευνητών. Επίσης, ο κ. Μαυρωτάς μιλάει για «το παράδοξο της δημοσίευσης του Οδηγού Εφαρμογής της Προκήρυξης, σχεδόν τρεις μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των προτάσεων». «Το πρωτοφανές αυτό γεγονός συνιστά σημαντική παράλειψη εκ μέρους της διοίκησης, το οποίο είχε ως συνέπεια οι υποψήφιοι-δυνητικοί δικαιούχοι να μην έχουν υπόψη τους όλη την κρίσιμη πληροφόρηση», λέει. Ο κ. Μαυρωτάς αναφέρεται επίσης στις τρεις φάσεις της διαδικασίας αξιολόγησης των προτάσεων, παρατηρώντας τον σημαντικό βαθμό ασάφειας και εμπλοκής του υποκειμενικού παράγοντα που αυτές εμπεριέχουν.

Στην ίδια κοινοβουλευτική ερώτηση τονίζει τη μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων κατάταξης, ενώ εκκρεμούν ακόμα τα προσωρινά αποτελέσματα για την περιοχή «Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογικές Επιστήμες», παρά τις δεσμεύσεις και τις συνεχείς παρατάσεις εκ μέρους της αρμόδιας αρχής, οι οποίες όμως μέχρι στιγμής βαίνουν άπρακτες.

Η προκήρυξη αφορούσε ερευνητικά έργα που προτείνονται από μεταδιδακτορικούς ερευνητές, τα οποία και μπορούν να υλοποιήσουν ως επιστημονικοί υπεύθυνοι, ορίζοντας τη δική τους ερευνητική ομάδα και φορέα υποδοχής/υλοποίησης (πανεπιστήμια ή/και ερευνητικά κέντρα), με αρχικό συνολικό προϋπολογισμό 9.000.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή