Ράπισμα ΕΚΠΑ και ΑΠΘ σε Κ. Γαβρόγλου για τη νέα νομική σχολή

Ράπισμα ΕΚΠΑ και ΑΠΘ σε Κ. Γαβρόγλου για τη νέα νομική σχολή

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επιχείρησε σήμερα να δημιουργήσει θετικό κλίμα με την ηγεσία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ύστερα από τις αντιδράσεις της εκεί Νομικής Σχολής που προκάλεσε η εξαγγελία για ίδρυση τέταρτης νομικής στη χώρα (σε Πάτρα ή Ρέθυμνο).

Ωστόσο, την ίδια ακριβώς ώρα τον επικοινωνιακό σχεδιασμό του υπουργού έπληττε το κοινό ψήφισμα που εξέδωσαν σήμερα οι πλέον ιστορικές νομικές σχολές της χώρας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΑΠΘ.

Συμπυκνώνοντας οι δύο σχολές απευθύνονται στον υπουργό και πανεπιστημιακό Κώστα Γαβρόγλου σημειώνοντας ότι ενώ υπάρχουν προβλήματα και ελλείψεις σε προσωπικό, λόγω και των πρόσφατων συνταξιοδοτήσεων πανεπιστημιακών, εκείνος σχεδιάζει μια νέα νομική σχολή χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό που να την δικαιολογεί.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου μιλώντας στην «Κ» για το θέμα ανέφερε ότι δεν θα αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των εισακτέων στις νομικές σχολές, ωστόσο στο ερώτημα με ποιο προσωπικό θα λειτουργήσει η νομική σχολή είπε ότι θα το καλύψει η Πολιτεία, εννοώντας ότι υπάρχουν τα κονδύλια για νέες προσλήψεις.

Επισημαίνεται ότι σήμερα η Νομική Σχολή Αθηνών έχει 110 διδάσκοντες όλων των βαθμίδων, ενώ σε αυτούς θα πρέπει να προστεθεί και το διοικητικό προσωπικό που απαιτείται για τη λειτουργία της σχολής.

Ειδικότερα, το κοινό ψήφισμα των δύο νομικών σχολών αναφέρει ότι «ενώ η κυβέρνηση αρνείται να προκηρύξει θέσεις ΔΕΠ στις υπάρχουσες Σχολές, με αποτέλεσμα την αποψίλωσή τους και ταυτόχρονα μειώνει τη χρηματοδότησή τους, επικαλούμενη έλλειψη χρημάτων, την ίδια στιγμή ανακοινώνει την ίδρυση μιας νέας νομικής σχολής για τη στοιχειωδώς αξιοπρεπή συγκρότηση της οποίας θα χρειαστούν πολλαπλάσιες δαπάνες.

«Εάν η πολιτεία ενδιαφέρεται για τη βελτίωση των συνθηκών της έρευνας και της διδασκαλίας, κρίνει δε ότι υφίσταται σχετική δημοσιονομική δυνατότητα, επιβάλλεται να μεριμνήσει αμέσως ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων σχολών και ενδεικτικώς, να επανέλθει κανονικότητα στις προσλήψεις νέου διδακτικού προσωπικού στις υποστελεχωμένες και διαρκώς αποψιλούμενες από προσωπικό –τόσο διδακτικό όσο και διοικητικό- νομικές σχολές, να διασφαλισθούν οι πόροι για τις βασικές τους ανάγκες, όπως η ενημέρωση των βιβλιοθηκών τους, η καθαριότητα και η φύλαξη, να εξασφαλισθεί η νομιμότητα στο περιβάλλον των σχολών και να θεσπισθεί λειτουργικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει την εξωστρέφεια και την αυτονομία τους» αναφέρεται επίσης στο ψήφισμα.

Εξάλλου, επισημαίνεται ότι «οι νομικές σχολές του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ, διακρίθηκαν και διακρίνονται για το εκπαιδευτικό και το ερευνητικό τους έργο σε διεθνές επίπεδο, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται και την έλλειψη ουσιαστικής υποστήριξης τους από την πλευρά της πολιτείας».

Ως προς τη συνάντηση με την ηγεσία του Δημοκριτείου, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν οι αναπτυξιακές προοπτικές του πανεπιστημίου και ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών.

Στη συνάντηση στη Βουλή με τον υπουργό Παιδείας συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Ανθρώπινου Δυναμικού Σπύρος Γεωργάτος και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΕΘ Γιώργος Αγγελόπουλος με μέλη Δ.Ε.Π. του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και βουλευτές της Θράκης.

Συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές Δημήτρης Ρίζος, Γιώργος Καϊσάς, Νατάσα Γκαρά, Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, Γρηγόρης Στογιαννίδης και Χρήστος Καραγιαννίδης, ο Πρυτανεύων του Δ.Π.Θ. Σταύρος Τουλουπίδης, ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. Χρήστος Μαστροκώστας, ο Αντιπρύτανης του Δ.Π.Θ. Παντελής Μπότσαρης, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας Άννα Μεμετζή, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κομοτηνής Ιωάννα Χατζηαντωνίου και του μέλος του Προεδρείου του ίδιου Συλλόγου Ελένη Λάφτση.

Στη συζήτηση ετέθη και το θέμα της εξαγγελίας για νέα νομική σχολή ύστερα και από την αντίδραση της Νομικής Θράκης. Μάλιστα το υπουργείο αναφέρει (βαρύγδουπα) ότι «οι συζητήσεις πλαισιώθηκαν από ευρύτερους προβληματισμούς σχετικά με το ακαδημαϊκό και αναπτυξιακό αποτύπωμα του Δ.Π.Θ. στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αλλά και πανελλαδικά».

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου πρότεινε την πραγματοποίηση μιας επιπλέον διευρυμένης συνάντησης στις αρχές Μαρτίου όπου το Δ.Π.Θ. θα παρουσιάσει τη συγκεκριμένη αναπτυξιακή πρόταση που έχει καταθέσει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή