Φρένο στον συνεδριακό… τουρισμό

Φρένο στον συνεδριακό… τουρισμό

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιατρικά συνέδρια σε εξωτικούς προορισμούς συνοδεία συζύγου και τέκνων. Με άδειες αίθουσες από συνέδρους οι οποίοι είχαν «μετακομίσει» στα καφέ, τα εστιατόρια και τα σπα της πόλης. Και όλα αυτά με την ευγενική χορηγία μιας φαρμακευτικής εταιρείας.

Η στρέβλωση που κυριαρχούσε στον χώρο των ιατρικών συνεδρίων επί σειράν ετών, και η οποία αν και έχει περιοριστεί σημαντικά δεν έχει τελείως εξαλειφθεί, δεν αφορά μόνο τη χώρα μας αλλά είναι ένα διεθνές φαινόμενο. Εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία έχει ξεκινήσει προσπάθεια εξυγίανσης του χώρου, με τις περισσότερες χώρες να βάζουν περιοριστικούς κανόνες.

Στην Ελλάδα η πρώτη απόπειρα έγινε το 2010 και ακολούθησαν αρκετές παρεμβάσεις. Η τελευταία, το περασμένο φθινόπωρο, όπου ο ΕΟΦ έθεσε συγκεκριμένους κανόνες: τα συνέδρια έχουν διάρκεια έως τρεις ημέρες, δεν γίνονται σε τουριστικούς προορισμούς, οι επιστημονικοί φορείς πραγματοποιούν έως τέσσερις εκδηλώσεις τον χρόνο, δεν καλύπτονται έξοδα για συνοδούς, ενώ τίθενται όρια στο κόστος φιλοξενίας γιατρών, τον αριθμό των επαγγελματιών που μπορεί να χορηγεί μία φαρμακευτική εταιρεία, και τον αριθμό των εκδηλώσεων όπου λαμβάνει μέρος ένας επαγγελματίας υγείας ετησίως. Δικλίδες ασφαλείας έχει θέσει και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, επιτροπή αξιολόγησης του οποίου ελέγχει τα συνέδρια και δίνει το πράσινο φως στα μέλη του για χορηγία. Η επιλογή των γιατρών που θα τη λάβουν είναι θέμα πάντως της κάθε εταιρείας.

Το σύστημα αν και πιο «σφιχτό» σε σχέση με παλαιότερα, έχει ακόμα «τρύπες». Είναι ενδεικτικά τα αποτελέσματα δειγματοληπτικού ελέγχου εταιρείας –με την οποία συνεργάζεται ο ΣΦΕΕ– σε 39 συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν τη διετία 2016-2017: Eνα στα δέκα είχαν και «κοινωνικό πρόγραμμα» (π.χ. εκδρομή) που αποτελεί παράβαση. Στο 28% των συνεδρίων η πραγματική διάρκεια του επιστημονικού προγράμματος ήταν μικρότερη από αυτήν για την οποία είχαν λάβει την έγκριση. Στο 62% υπήρχαν και συνοδοί συνέδρων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ποιος κάλυπτε τα έξοδά τους και στο 69% μέσα στην αίθουσα του συνεδρίου βρίσκονταν πολύ λιγότεροι από αυτούς που είχαν εγγραφεί.

Τα τελευταία χρόνια, σε ετήσια βάση περίπου 900 επιστημονικά συνέδρια ελέγχονται από τον ΣΦΕΕ για χορηγία. Ο ΕΟΦ εγκρίνει επίσης τη διενέργεια περίπου 800 «προωθητικών» (συνέδρια για την προώθηση προϊόντων), για τα οποία είναι υποχρεωτική η δημοσιοποίηση των στοιχείων των γιατρών που συμμετέχουν. Οι χορηγίες για επιστημονικά συνέδρια το 2017 ανήλθαν σε περίπου 60 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 27 εκατ. ευρώ ήταν η χορηγία στις διοργανώτριες επιστημονικές εταιρείες, 4-5 εκατ. ευρώ ήταν οι αμοιβές γιατρών-ομιλητών και τα υπόλοιπα το κόστος εγγραφής και φιλοξενίας των συνέδρων.

Μεταφορά αρμοδιότητας

Οι χορηγίες είναι ο βασικός τρόπος στην Ελλάδα για την επιμόρφωση των επαγγελματιών υγείας στα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, λόγω και του υψηλού κόστους συμμετοχής σε αυτά. Μόνο η εγγραφή μπορεί να ξεκινήσει από 100 ευρώ και φτάνει ακόμα και τα 500 ευρώ. Με αυτό το δεδομένο, το υπουργείο Υγείας εξετάζει τη μεταφορά της αρμοδιότητας για τα ιατρικά συνέδρια από τον ΕΟΦ στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, το οποίο θα είναι σε θέση να εγκρίνει και το επιστημονικό κομμάτι των συνεδρίων, αλλά και τις ίδιες τις επιστημονικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 45 επίσημες επιστημονικές εταιρείες-κορμοί και περίπου 1.300 μικρότερες. Το 2017 έκαναν αίτηση για συνέδριο περίπου οι 500.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή