Ενοποίηση «Αδιάφθορων»

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ενοποίηση των Διευθύνσεων Εσωτερικών Υποθέσεων Αστυνομίας και Λιμενικού προσανατολίζονται οι ηγεσίες των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εμπορικής Ναυτιλίας. Οι αλλαγές στη δομή και λειτουργία των δύο υπηρεσιών προβλέπονται σε τροπολογία που συνέταξαν στελέχη της Κατεχάκη και αναμένεται το επόμενο διάστημα να κατατεθεί στη Βουλή. Στη νέα της δομή, η ενοποιημένη υπηρεσία θα διοικείται από αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., ενώ χρέη υποδιοικητή θα εκτελεί αξιωματικός του Λιμενικού. Θα υπάγεται απευθείας όχι στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά στον πολιτικό του προϊστάμενο του σώματος, εν προκειμένω τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα.

Μετά την αποστρατεία του Αναστασίου Αναστασάκου στις πρόσφατες τακτικές κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ., η θέση του επικεφαλής των «αδιάφθορων» παραμένει κενή καθώς –τυπικά τουλάχιστον– για την επιλογή του νέου διοικητή απαιτείται η έγκριση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μιλώντας χθες στην «Κ» επιβεβαίωσε την απόφαση για υπαγωγή της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού στην αντίστοιχη Διεύθυνση της ΕΛ.ΑΣ. Ωστόσο, απέδωσε την καθυστέρηση στην κάλυψη της κενής θέσης σε «διαδικαστικά θέματα», αποσυνδέοντάς την από τις προωθούμενες αλλαγές στη δομή της υπηρεσίας.

Πάντως, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του Λιμενικού και δευτερευόντως της Αστυνομίας έχουν σε δημόσιες τοποθετήσεις και κατ’ ιδίαν συζητήσεις διατυπώσει σοβαρές αντιρρήσεις στην προωθούμενη ενοποίηση των δύο υπηρεσιών. «Δηλώνουμε αντίθετοι με τη συγχώνευση της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Ναυτιλίας με τις Εσωτερικές Υποθέσεις του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με το επιχείρημα ότι έτσι θα υπάρχει ποιοτικότερος έλεγχος των δραστηριοτήτων», ανέφεραν σε υπόμνημα που κατέθεσαν τον Νοέμβριο στη Βουλή τα μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος. Στο ίδιο πνεύμα ήταν η ανακοίνωση της Ενωσης τον Σεπτέμβριο. «Για ποιον λόγο η πολιτική ηγεσία θέλει να απεμπολήσει μια ζωτικής σημασίας, για αξιακούς και επιχειρησιακούς λόγους, υπηρεσία; Μήπως θεωρείται πρόδρομος συνολικότερων εξελίξεων σε επίπεδο οργανωτικών δομών;» ρωτούσαν σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των αξιωματικών του Λιμενικού, με αφορμή σχετική ανακοίνωση της πολιτικής τους ηγεσίας.

Στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. αντίστοιχα, διατυπώνονται ενστάσεις για την προωθούμενη υπαγωγή της υπηρεσίας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αντί του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Προβάλλουν το επιχείρημα ότι η μεταβολή αυτή συνιστά απώλεια αυτονομίας της ευαίσθητης αυτής υπηρεσίας, που ασχολείται με τη δίωξη της διαφθοράς όχι μόνο στο εσωτερικό των σωμάτων ασφαλείας αλλά συνολικά στο Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή