Πράσινο φως από το ΣτΕ στο σχέδιο ανάπτυξης του Ελληνικού

Πράσινο φως από το ΣτΕ στο σχέδιο ανάπτυξης του Ελληνικού

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπεράστηκε ένα ακόμη ορόσημο προς την παραχώρηση και ανάπτυξη του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με γνωμοδότηση 111 σελίδων, έκρινε χθες, Πέμπτη συνταγματικό το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) με το οποίο πολεοδομείται η υπό παραχώρηση έκταση. Η ικανοποίηση κύκλων του υπό τη Lamda Development επενδυτικού σχήματος ήταν εμφανής χθες το απόγευμα, αν και συγκρατημένη, καθώς όπως πληροφορείται η «Κ», «διαπιστώνεται επιτάχυνση των ενεργειών της Πολιτείας προς την ολοκλήρωση των προβλεπομένων από την κυρωθείσα από τη Βουλή σύμβαση παραχώρησης». Υπενθυμίζεται πάντως πως εκκρεμούν ακόμα, μεταξύ άλλων, η προβλεπόμενη χορήγηση άδειας καζίνο, η εκκένωση του χώρου από τους διάφορους χρήστες του, μια σειρά υπουργικών αποφάσεων που έπονται του προεδρικού διατάγματος και η σύσταση ειδικού φορέα για τη διαχείριση και λειτουργία όλων των κοινόχρηστων χώρων.

Χθες, η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, που συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο Νίκο Σακελλαρίου και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Βασιλειάδη, έκρινε ότι το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για το ΣΟΑ είναι συνταγματικό. Ωστόσο έκανε κάποιες νομοτεχνικές παρατηρήσεις επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι περιβαλλοντικές, πολεοδομικές και νομοθετικές προβλέψεις. Εκτενής αναφορά γίνεται και στους ουρανοξύστες περίπου 200 μέτρων που θα κατασκευαστούν, με την Ολομέλεια να επισημαίνει ότι «οι παρεκκλίσεις από τις πάγιες πολεοδομικές διατάξεις ως προς τους όρους δόμησης και τη δυνατότητα κατασκευής υψηλών κτιρίων, δικαιολογούνται για την εξυπηρέτηση σκοπού δημοσίου συμφέροντος “έντονου” κατά τη διατύπωση του νόμου 4062/2012».

Οπως επισημαίνεται, το δημόσιο συμφέρον «συνίσταται στη δημιουργία μητροπολιτικού πόλου πολλαπλών λειτουργιών εθνικής εμβέλειας και διεθνούς αναφοράς, στην κατασκευή και συντήρηση μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου και αναψυχής στην Αττική και στην ίδρυση μητροπολιτικού πόλου ανάπτυξης στην περιοχή, με πολλαπλούς ειδικότερους στόχους που αφορούν, μεταξύ άλλων, την αντιμετώπιση της οξείας οικονομική κρίσης, την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας, την καταπολέμηση της φτώχειας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη μείωση του δημοσίου χρέους, την ανάδειξη της Αθήνας σε πολιτιστική μητρόπολη, τουριστικό πόλο διεθνούς ακτινοβολίας, σε σημαντικό κέντρο οικονομικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας κ.ά.».

Ως εκ τούτου, «μπορεί να επιτρέπεται η κατασκευή πολύ υψηλών κτιρίων ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης ή άλλων υψηλών κτιρίων πρωτότυπης αστικής ανάπτυξης ή και ειδικού κτιρίου εντός του μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου και αναψυχής».

Σε άλλο σημείο της γνωμοδότησης αναφέρεται ότι «με την ανέγερση υψηλών κτιρίων βελτιώνεται η ποιότητα ζωής λόγω της μείωσης της κάλυψης, της αύξησης ελεύθερου χώρου και πρασίνου και της βελτίωσης του φωτισμού και ηλιασμού» και κατά συνέπεια είναι νόμιμες οι σχετικές διατάξεις του σχεδίου διατάγματος.

Ως προς τις παρεμβάσεις στην ακτή, την αναβάθμιση της παραλίας αλλά και τη δυνατότητα κατασκευής ενυδρείου, το ΣτΕ έκρινε ότι είναι επίσης νόμιμες.

Τέλος, ως προς τους αρχαιολογικούς χώρους και την πολιτιστική κληρονομιά (αρχαία – άρθρο 7 Π.Δ.), οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι «η αρχαιολογική έρευνα και η λήψη μέτρων προστασίας και συντήρησης των μνημείων, όπου αυτά κρίνονται αναγκαία, προηγούνται της ενάρξεως οποιουδήποτε τεχνικού έργου και ολοκληρώνονται εντός εύλογου χρόνου με γνώμονα την έγκαιρη υλοποίηση του έργου».

Ακόμη, αναφέρεται ότι παρά το υπέρμετρο ύψος ορισμένων κτιρίων (ουρανοξύστες) που προβλέπεται να κατασκευαστούν, με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις επιδιώκεται, επαρκώς, η προστασία των αρχαιοτήτων και μνημείων, και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς διασφαλίζεται πλήρως με το εν λόγω σχέδιο διατάγματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή