«Πέλεκυς» για το Θριάσιο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμο 5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αυξάνεται κατά 3,28 εκατ. ευρώ κάθε εξάμηνο επέβαλε το Ευρωδικαστήριο στην Ελλάδα για την υπόθεση του Θριασίου Πεδίου. Το δικαστήριο έκρινε ότι, 20 χρόνια μετά την παρέλευση της κοινοτικής προθεσμίας, η χώρα δεν έχει πράξει όσα όφειλε για να εξυπηρετηθεί ο πληθυσμός του Θριασίου Πεδίου από αποχετευτικό δίκτυο, ώστε να μην καταλήγουν ανεπεξέργαστα τα λύματα στο υπέδαφος και στον κόλπο της Ελευσίνας. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι ότι οι απαραίτητες υποδομές έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, αλλά μεγάλο μέρος του πληθυσμού αρνείται να αναλάβει το κόστος της τελικής σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο, κάτι όμως που το Ευρωδικαστήριο δεν αναγνώρισε ως ελαφρυντικό για το ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με κοινοτική Οδηγία, η περιοχή του Θριασίου έπρεπε να εξυπηρετείται από αποχετευτικό δίκτυο ήδη από τις 31 Δεκεμβρίου του 1998 και μάλιστα με τριτοβάθμια επεξεργασία, αφού ο κόλπος της Ελευσίνας είναι χαρακτηρισμένος «ευαίσθητος αποδέκτης».

Το 2004, η Ελλάδα δεν είχε κάνει τίποτα και έτσι καταδικάστηκε για πρώτη φορά από το Ευρωδικαστήριο. Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, δεν ήταν αρκετή για να κινητοποιήσει επαρκώς τις ελληνικές αρχές, που συνέχισαν να αθετούν τα χρονοδιαγράμματα που υπέβαλαν στην Κομισιόν. Τον Νοέμβριο του 2012 ετέθη σε λειτουργία ο βιολογικός καθαρισμός του Θριασίου, εξυπηρετώντας αρχικά λιγότερο από το 25% του πληθυσμού της περιοχής. Τα δε έργα κατασκευής αποχετευτικού δικτύου συνάντησαν διάφορα προβλήματα: από τις προσφυγές στους διαγωνισμούς, έως την αδυναμία κάποιων εκ των εργολάβων να φέρουν εις πέρας τα έργα και τους εξαιρετικά αργούς ρυθμούς της αρχαιολογικής έρευνας. Ετσι η υπόθεση παραπέμφθηκε εκ νέου στο Ευρωδικαστήριο.

Το 2017, όταν η υπόθεση εκδικάστηκε στο Λουξεμβούργο (βλ. «Κ» 27.6.17), το ποσοστό του πληθυσμού του Θριασίου που είχε συνδεθεί με το αποχετευτικό δίκτυο έφθανε μόλις το 50%. Οπως υποστήριξαν οι ελληνικές αρχές, κύριο πρόβλημα ήταν πλέον η οικονομική κρίση, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής δεν επιθυμούσαν να επωμιστούν το κόστος σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο. Οσον αφορά την πρόοδο των έργων, οι ελληνικές αρχές ανέφεραν ότι υπολείπεται το 5% που αφορά την περιοχή της Κάτω Ελευσίνας και έχει «κολλήσει» λόγω της ανεύρεσης σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων (κάτι που εξακολουθεί να ισχύει έως σήμερα).

Αποτυχημένη προσπάθεια

Εν τω μεταξύ, η πολιτεία άρχισε με μεγάλη καθυστέρηση προσπάθεια να πείσει τους πολίτες να συνδεθούν: από τον Φεβρουάριο του 2016 η ΕΥΔΑΠ προσέφερε άτοκο δάνειο έως 2.500 ευρώ με αποπληρωμή σε έξι χρόνια και διετή «περίοδο χάριτος» από την πληρωμή τελών αποχέτευσης. Ομως, η προσπάθεια απέτυχε, καθώς μέχρι σήμερα μόλις 531 πολίτες έκαναν χρήση του μέτρου (το πρόγραμμα λήγει στο τέλος του μήνα). Παράλληλα, οι δήμοι και η ΕΥΔΑΠ προσέλαβαν εργολάβους για να διευκολύνουν όσους πολίτες ήθελαν να συνδεθούν. Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, το τελευταίο εξάμηνο οι ρυθμοί σύνδεσης έχουν αυξηθεί κατακόρυφα: το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Θριασίου δεχόταν τον Οκτώβριο του 2017 (κατά μέσον όρο) 2.600 κυβικά μέτρα λυμάτων την ημέρα, ενώ σήμερα δέχεται 4.600 κυβικά/ημέρα. Συνεπώς, εκτιμάται ότι ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός έχει αυξηθεί από 50% σε 76%. Πάντως, να σημειωθεί ότι στην ευρωκαταδίκη γίνεται αναφορά και στο επίπεδο επεξεργασίας των λυμάτων, καθώς η Επιτροπή δεν έχει πεισθεί ότι γίνεται τριτοβάθμια επεξεργασία.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω άλλης καταδίκης για την επεξεργασία λυμάτων η Ελλάδα έχει ήδη καταβάλει σε ευρωπρόστιμα 24,38 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή