Τελεσίδικη η δευτεροβάθμια απόφαση για άσυλο

Τελεσίδικη η δευτεροβάθμια απόφαση για άσυλο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί για συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και να αναρτηθεί προς διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο ρυθμίζει θέματα που αφορούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και εκκρεμούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι το σύμφωνο συμβίωσης έχει ισχύ γάμου όσον αφορά τους μετανάστες και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτόν σε σχέση με την άδεια παραμονής. Ρυθμίζεται επίσης σειρά θεμάτων που αναφέρονται στη λειτουργία της Διεύθυνσης Ασύλου αλλά και στον τρόπο και στα χρονικά περιθώρια εξέτασης των αιτημάτων ασύλου σε πρώτο αλλά και σε δεύτερο βαθμό. Ταυτόχρονα, στο νομοσχέδιο περιέχονται διατάξεις που αφορούν τις αποζημιώσεις που προβλέπονται για τους κατοίκους της Χίου και της Λέσβου εξαιτίας των καταστροφών που υπέστησαν λόγω της μεταναστευτικής κρίσης. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Οσον αφορά το άσυλο προβλέπεται σύντμηση των προθεσμιών που ισχύουν κατά την εξέταση των αιτημάτων ασύλου και συγκεκριμένα: της προθεσμίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου σε πρώτο βαθμό, σε 25 ημέρες (τρεις μήνες σήμερα), της προθεσμίας έκδοσης απόφασης επί των προσφυγών από 2 μήνες σε 40 ημέρες στην περίπτωση της ταχύρρυθμης διαδικασίας και της προθεσμίας κατάθεσης της αίτησης ακύρωσης στο διοικητικό εφετείο σε 30 ημέρες από 60 που είναι σήμερα. Παράλληλα, προβλέπεται ότι η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής προσφυγών είναι τελεσίδικη. Κατά συνέπεια, εφόσον υπάρξει απόρριψη του αιτήματος και σε δεύτερο βαθμό, ο προσφεύγων δεν βρίσκεται πλέον υπό καθεστώς προστασίας και μπορεί να τεθεί υπό κράτηση. Η επεξεργασία του νομοσχεδίου στις επιτροπές αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Η κατάσταση στα νησιά

Στο μεταξύ, οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά συνεχίζονται. Το τελευταίο 24ωρο έφθασαν ακόμα 92 άτομα – 48 στη Λέσβο και 44 στη Σάμο. Τον Ιανουάριο σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έφθασαν συνολικά 2.200 μετανάστες στην Ελλάδα. Από αυτούς, 600 άτομα πέρασαν τα σύνορα από τη στεριά, ενώ 1.600 ήρθαν μέσω θαλάσσης.

Σύμφωνα πάντα με την Υ.Α., στην Ελλάδα βρίσκονταν στο τέλος Ιανουαρίου 50.370 πρόσφυγες και μετανάστες εκ των οποίων οι 39.100 στην ενδοχώρα και οι 11.270 στα νησιά (6.000 άτομα στη Λέσβο, 1.900 στη Χίο, 1.700 στη Σάμο, 800 στην Κω, 700 στη Λέρο). Οπως επισημαίνει η Υ.Α., οι συνθήκες στα σημεία πρώτης υποδοχής έχουν βελτιωθεί ελαφρά, ο πληθυσμός στα νησιά ελαττώθηκε, καθώς πολλά άτομα μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα, ενώ οι αφίξεις τον Ιανουάριο μειώθηκαν κατά 30%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή