Παρωδία στην «αυλή» του ΥΠΠΟΑ

Παρωδία στην «αυλή» του ΥΠΠΟΑ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια κατάληψη, η απειλή μιας απεργίας στην Ακρόπολη, οι ακροβασίες μιας πολιτικής ηγεσίας και στο επίκεντρο η αντικατάσταση ενός διευθυντή από το «αμαρτωλό» Ταμείο Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού. Ακούγεται σαν κακό αστείο, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για μια τραγωδία, κοντά, όπως όλα δείχνουν, στην κάθαρση.

Λίγες ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά του 2018, ο Αθανάσιος Στεργίου, ο νέος πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοήθειας των εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ, έστειλε ένα αίτημα προς τον τότε διευθυντή του Ταμείου, Γιώργο Βλαντή. Zητούσε να παραδοθούν στη νέα διοίκηση 21 στοιχεία που θα περιέγραφαν την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του Ταμείου (ισολογισμοί, μισθοδοτικές καταστάσεις, μπλοκ επιταγών, πιστωτικές κάρτες, φάκελοι εργαζομένων κ.ά.). Ομως, αντί παράδοσης των στοιχείων, ο κ. Στεργίου είδε τους συναδέλφους του από την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ να προχωρούν στην κατάληψη του Ταμείου Αλληλοβοήθειας διαμαρτυρόμενοι για την «πολιτική δίωξη» και «καρατόμηση» του κ. Βλαντή και μη αναγνωρίζοντας τη νέα διοίκηση. Συμπτωματικά, η κατάληψη αποφασίστηκε λίγες ημέρες μετά την αντικατάστασή του από τη νέα διευθύντρια του Ταμείου, Ντιάνα Μέγγενη.

«Πρόκειται για την πιο φαιδρή κατάληψη στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος», λέει στην «Κ» ο κ. Στεργίου και κάνει λόγο για συνδικαλιστικά προσχήματα. «Γίνεται μια κατάληψη για χάρη του κ. Βλαντή, ο οποίος είναι ανάμεσα στους ελεγχόμενους για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος και δεν έχει παρουσιαστεί στην υπηρεσία του σχεδόν ένα μήνα. Εχουμε ζητήσει συγκεκριμένα στοιχεία για να ξέρουμε τι γίνεται στο Ταμείο και δεν μας τα παραδίδουν. Σήμερα μπορεί να γίνεται μέχρι και παραποίηση των εγγράφων που υπάρχουν στους υπολογιστές. Αν είναι καθαροί, όπως δηλώνουν, δεν έχουν λόγο να φοβούνται», σημειώνει ο κ. Στεργίου.

Αυτές τις μέρες η κατάληψη της Ομοσπονδίας συμπληρώνει ένα μήνα «αγωνιστικών διεκδικήσεων», μέσα στον οποίο έγιναν αλλεπάλληλες συναντήσεις των καταληψιών με την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και «καραμπόλες». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε μία από αυτές η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ δέχθηκε να βάλει λίγο νερό στο κρασί της σχετικά με την επιστροφή του κ. Βλαντή στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας σε χαμηλότερη ιεραρχικά θέση. Αυτή η μεταστροφή συνάντησε, ωστόσο, την αντίδραση και την απειλή παραιτήσεων μελών της νέας διοίκησης και με παρέμβαση από το Μέγαρο Μαξίμου τα πράγματα έμειναν ως έχουν, με τον τέως διευθυντή να παραμένει εκτός του Ταμείου.

Είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό οι ενέργειες του Ταμείου Αλληλοβοήθειας είναι στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Στο αρχικό πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών που αποκάλυψε η «Κ» (4/12/17) φαίνεται να υπάρχει σειρά οικονομικών και διαχειριστικών παραβάσεων για την περίοδο 2005 – 2016 με επιδόματα και δαπάνες που ελέγχονται για τη νομιμότητά τους. Το «κουβάρι» του Ταμείου άρχισε να ξετυλίγεται μετά τις επώνυμες καταγγελίες –κάτι που έγινε για πρώτη φορά– της τέως προέδρου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων Ασπασίας Λούβη στην εφημερίδα (4/9/17), η οποία σημείωνε τότε πως δεν υπήρχε δυνατότητα ελέγχου κονδυλίων και πληρωμών του Ταμείου από το ΤΑΠΑ (την κύρια πηγή χρηματοδότησης του Ταμείου).

Οσο η πρωτόγνωρη αυτή αντίδραση των συνδικαλιστών του ΥΠΠΟΑ παραμένει «εντός των τειχών», εκείνοι που βλάπτονται άμεσα είναι όσοι εργαζόμενοι ωφελούνται από τον βρεφονηπιακό σταθμό του Ταμείου, που δεν μπορεί να ανανεώσει τις προμήθειές του ή να πληρώσει τους υπαλλήλους του. Οι υπόλοιποι παρακολουθούμε μια παράσταση με ηθοποιούς ενός κακοστημένου έργου, που εμποδίζουν την αυλαία να κλείσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή