ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης 2018

Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης 2018

Στις 27 & 28 Φεβρουαρίου και στις 1 Μαρτίου, πραγματοποιούνται φέτος ο «18ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης» και ο «4ος Διεθνής Διαγωνισμός Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης».

Η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος, με στόχο την ανάδειξη και προβολή των ποιοτικών Επώνυμων Εμφιαλωμένων Οίνων και Αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης διοργανώνει τον «Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης» από το 1999 με τη συμμετοχή οίνων από την Ελλάδα, την Κύπρο και ένα μικρότερο ποσοστό από χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας.

Από το 2015 στο διαγωνισμό συμπεριλαμβάνονται και τα Αποστάγματα Αμπελοοινικής Προέλευσης, με παράλληλη γευσιγνωσία από εξειδικευμένη επιτροπή κριτών.

Οι οίνοι και τα αποστάγματα δοκιμάζονται από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους ειδικούς γευσιγνώστες, μεταξύ των οποίων διακεκριμένοι master of wine, master sommelier, συγγραφείς, δημοσιογράφοι και εκδότες περιοδικών οίνου, οινολόγοι, σύμβουλοι οίνου κτλ.

Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης 2018-1

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν συνολικά 753 δείγματα, από Ελλάδα, Κύπρο, Βραζιλία, Γερμανία, Τουρκία και Γεωργία. Τα 710 δείγματα αφορούν οίνους, ενώ τα 43 αποστάγματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των συμμετοχών στον Δ.Δ.Ο.Α.Θ. 2018 διακρίνουμε δείγματα από καινούργια οινοποιεία, ενώ παράλληλα ο αριθμός των αποσταγμάτων της φετινής διοργάνωσης έχει αυξηθεί σημαντικά.

25 διακεκριμένοι γευσιγνώστες-κριτές θα δοκιμάσουν και θα βαθμολογήσουν τα δείγματα του Δ.Δ.Ο.Α.Θ. 2018, μεταξύ των οποίων 3 master of wine, 1 master sommelier, οινολόγοι, δημοσιογράφοι και συγγραφείς οίνου.

Επιπλέον φέτος για πρώτη φορά, τους Διαγωνισμούς θα παρακολουθήσουν 5 νέοι εκπαιδευόμενοι «associated judges» με στόχο να αποκτήσουν γνώση και εμπειρία, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μελλοντικά μία καινούργια ομάδα ειδικών οινογευσίας.

Πρόεδρος των Διαγωνισμών για δεύτερη συνεχή χρονιά ο εξαίρετος παγκοσμίου φήμης master of wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης, σφραγίζει με τη βαρύτητα του ονόματός του τις άμεμπτες διαδικασίες βαθμολογίας και αποτελεσμάτων της διοργάνωσης.

Τα αποτελέσματα των Διαγωνισμών θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 2 Μαρτίου από την ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.tiwc.gr ενώ η τελετή απονομής των μεταλλίων θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Σάββατο 10 Μαρτίου, στο πλαίσιο της έκθεσης Οινόραμα.