Κινητοποίηση φοιτητών της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ

Κινητοποίηση φοιτητών της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν φοιτητές διαφόρων Τμημάτων του ΑΠΘ, κατά της πρόθεσης των πανεπιστημιακών Αρχών να κλειδώνουν τη νύχτα τις πόρτες των κτιρίων που στεγάζουν τη Σχολή Θετικών Επιστημών, μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων και των εργαστηρίων.

Οι φοιτητές, συγκεντρώθηκαν στη Σχολή Θετικών Επιστημών και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία, περνώντας μπροστά από όλες τις Σχολές στο campus, με αίτημα να μην κλειδώνονται τα κτίρια, καθώς μετά το πέρας των μαθημάτων πραγματοποιούνται σε τακτική βάση θεατρικά, κινηματογραφικά και άλλα δρώμενα, που φιλοξενούνται σε αίθουσες των Τμημάτων. Η Κοσμητεία της Σχολής απαντά ότι, μένοντας ξεκλείδωτοι όλη τη νύχτα, οι χώροι γίνονται προσβάσιμοι «εκτός από τους φοιτητές, και σε παραβατικά στοιχεία αλλά και άτομα που προκαλούν καταστροφές».

«Το να κλείνουν οι Σχολές δημιουργεί πρόβλημα, όχι μόνο στους φοιτητές, αλλά σε όλη την κοινωνία, καθώς γίνεται το πανεπιστήμιο ένα αποστειρωμένο και νεκρό μέρος και προφανώς έτσι είναι και πιο εύκολο προσβάσιμο σε εμπόρους ναρκωτικών και διάφορους άλλους», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο φοιτητής Χρήστος Ανδριώτης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών Χημικών – Μηχανικών του ΑΠΘ.

Από την πλευρά των πρυτανικών Αρχών, ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής και αναπληρωτής Πρύτανη Έρευνας και Συντονισμού, Θεόδωρος Λαόπουλος, εξήγησε πως καμία εκδήλωση, ή δρώμενο, δεν παρεμποδίζεται, αλλά στόχος είναι να ισχύσει στη Σχολή Θετικών Επιστημών καθώς και στην Πολυτεχνική Σχολή, ό,τι ισχύει σε όλες τις υπόλοιπες Σχολές του ΑΠΘ. Όποια ομάδα, ή συλλογικότητα, δηλαδή,επιθυμεί να κάνει χρήση κάποιας αίθουσας, να ενημερώνει την Κοσμητεία, ώστε μετά το πέρας των εκδηλώσεων οι φύλακες να κλειδώνουν τους χώρους.

Δήλωσε, μάλιστα, χαρακτηριστικά: «Αυτό που δεν μπορεί να γίνει, για λόγους προστασίας των μηχανημάτων των αιθουσών, είναι να είναι ανοιχτή η Σχολή και ελεύθερα να μπαίνει ο καθένας. Όταν κάθε βράδυ αυθαίρετα μένουν ανοιχτά τα κτίρια, έχουμε ζημιές που δεν μπορούν να ελέγξουν οι ίδιοι οι φοιτητές. Δεν λέμε ότι αυτοί τις προκαλούν, αλλά, προτείνουμε, όποτε θέλουν να μείνει ανοιχτός κάποιος χώρος, απλά να μας το λένε. Δεν θέτουμε καν ζήτημα, τι ώρα μπορεί να ολοκληρωθεί μία εκδήλωση. Αυτό ήδη εφαρμόζεται, χωρίς προβλήματα, σε όλες τις Σχολές, εκτός από το Πολυτεχνείο και το Φυσικομαθηματικό».

Στην πρόταση αυτή οι φοιτητές απαντούν ότι «οποιαδήποτε αδειοδότηση, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην κατοχύρωση της ελεύθερης έκφρασης, αλλά έρχεται ενάντια σε αυτήν», καθώς, όπως ισχυρίζονται, στο παρελθόν, όταν δόθηκαν τέτοιες άδειες, υπήρξαν «περιστατικά λογοκρισίας και παρέμβασης στο πολιτιστικό έργο».

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)