«Ανώτατο ίδρυμα αντί για ΧΥΤΥ στο Γραμματικό»

«Ανώτατο ίδρυμα αντί για ΧΥΤΥ στο Γραμματικό»

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίθεσή του στη λειτουργία του ΧΥΤΥ που έχει κατασκευαστεί στο Γραμματικό εκφράζει με επιστολή του προς την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Λινός. Οπως εκτιμά, η μεταφορά απορριμμάτων στην περιοχή θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Αντ’ αυτού προτείνει τη μετατροπή των εγκαταστάσεων σε Διεθνές Πνευματικό Ιδρυμα.

Οπως υποστηρίζει στην επιστολή του ο κ. Λινός, «δεν υπάρχει τρόπος να προστατευθούν το έδαφος, ο υδροφόρος ορίζοντας, η παρακείμενη θάλασσα του Ευβοϊκού αλλά ακόμα και ο αέρας της περιοχής (εκεί όπου έχει αποφασιστεί να λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ Γραμματικού) από τα τοξικά υγρά και αέρια που θα παράγονται από τη βιολογική αποσύνθεση των επεξεργασμένων ή μη απορριμμάτων». Εκτιμά δε ότι «αρνητική επίδραση στην υγεία των κατοίκων δεν θα περιοριστεί μόνο σε όσους κατοικούν σε απόσταση 5-10 χλμ. από τα όρια του ΧΥΤΥ, αλλά και κατά μήκος όλων των περιοχών από όπου θα διέρχονται τα απορριμματοφόρα. «Με άλλα λόγια, δεν κινδυνεύουν μόνο η υγεία και οι περιουσίες των κατοίκων του Γραμματικού και των γύρω περιοχών αλλά και όλων των πόλεων και οικισμών (π.χ. Καπανδρίτι, Μαραθώνα, Νέα Μάκρη κ.λπ.) κατά μήκος των αστικών δρόμων πρόσβασης των απορριμματοφόρων στα ΧΥΤΥ από τη βόρεια και νότια πρόσβαση», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον κ. Λινό, στον ήδη διαμορφωμένο χώρο θα μπορούσε να κατασκευαστεί αντί για ΧΥΤΥ ένα Διεθνές Πνευματικό Ιδρυμα. «Το Ανώτατο αυτό Ιδρυμα, που προτείνω να είναι αγγλόφωνο, και του οποίου η ίδρυση επιτρέπεται από το υπάρχον Σύνταγμα, θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερο προσανατολισμό στις ανθρωπιστικές επιστήμες και τη δημόσια υγεία. Θα ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής, θα είναι οικονομικά αυτόνομο και δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού οι κυρίως ξένοι φοιτητές και ερευνητές του θα πληρώνουν δίδακτρα. Επιπλέον, θα αποτελέσει ευκαιρία και για τους διεθνώς αναγνωρισμένους Ελληνες επιστήμονες της διασποράς που ειδικεύονται στις ανθρωπιστικές επιστήμες αλλά και σε εκείνες της δημόσιας υγείας να επιστρέψουν και να διδάξουν στη χώρα τους σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον», υποστηρίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή