Επιπλέον ένταση μεταξύ Αγκυρας – Χάγης

Επιπλέον ένταση μεταξύ Αγκυρας – Χάγης

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Τον Ολλανδό επιτετραμμένο στην Αγκυρα κάλεσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915 από το ολλανδικό Κοινοβούλιο.

Η απόφαση της ολλανδικής Βουλής, η οποία δεν θα γίνει επίσημη γραμμή της κυβέρνησης, απειλεί να δυσχεράνει περαιτέρω τις σχέσεις Αγκυρας – Χάγης. Σε χθεσινές δηλώσεις της, η υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Σίγκριντ Κογκ, είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση στο ευαίσθητο αυτό θέμα. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι τεταμένες μετά την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να μην επιτρέψει την πραγματοποίηση προεκλογικών συγκεντρώσεων Τούρκων υπουργών στην Ολλανδία το 2017 ενόψει του δημοψηφίσματος, το οποίο ενίσχυσε τις εξουσίες του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Η Ολλανδία είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Αγκυρα στις 5 Φεβρουαρίου.

Δεύτερη απόφαση του ολλανδικού Κοινοβουλίου ζητεί από ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους της κυβέρνησης της Χάγης να παραστούν στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων στις 24 Απριλίου στην Αρμενία.

Η Τουρκία αποδέχεται ότι πολλοί Αρμένιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με οθωμανικά στρατεύματα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αμφισβητώντας όμως τον αριθμό των θυμάτων των σφαγών και υποστηρίζοντας ότι η εξόντωση των Αρμενίων υπήρξε καιροσκοπική και όχι επίσημη πολιτική του οθωμανικού κράτους, γεγονός που θα αποτελούσε γενοκτονία.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Αγκυρας χαρακτήρισε «αβάσιμη απόφαση» το ψήφισμα της ολλανδικής Βουλής την Πέμπτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή