Εφοδος στη «Φαβέλα»: «Δεν χωράτε στον Πειραιά, θα σας κάψουμε»

Εφοδος στη «Φαβέλα»: «Δεν χωράτε στον Πειραιά, θα σας κάψουμε»

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση «καρμπόν» με εκείνη του 2008 στο στέκι «Αντίπνοια», στα Κάτω Πετράλωνα χαρακτηρίζεται το «ντου» κρανοφόρων στον κοινωνικό χώρο «Φαβέλα» στον Πειραιά, το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία και περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων, 8-10 άτομα που φορούσαν κράνη και ήταν οπλισμένα με σιδερολοστούς εισέβαλαν στο στέκι στην οδό Ναυάρχου Βούτση και επιτέθηκαν στους παριστάμενους, τρεις άνδρες και δύο γυναίκες. Ανάμεσά τους η συνήγορος της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου. Η δικηγόρος δέχθηκε δυνατό χτύπημα στο κεφάλι με μεταλλικό κλομπ και υπέστη βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση, ενώ της έγιναν 8 ράμματα. Οι υπόλοιποι τραυματίστηκαν ελαφρύτερα, συγκεκριμένα υπέστησαν εγκαύματα από χτυπήματα με πυρσούς που οι δράστες άναψαν κατά την είσοδό τους στο στέκι. Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι τη στιγμή της εφόδου οι κρανοφόροι εκτόξευσαν ύβρεις και απειλές κατά όσων βρίσκονταν στη «Φαβέλα» λέγοντας «θα σας κάψουμε», «δεν χωράτε στον Πειραιά». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, δευτερόλεπτα αργότερα και ενώ είχαν ολοκληρώσει την αποστολή τους (προκάλεσαν και φθορές στο εσωτερικό του χώρου), ο ένας από τους επιτιθέμενους φώναξε «τέλος χρόνου» και αμέσως μετά οι δράστες αποχώρησαν φωνάζοντας «Αίμα – Τιμή – Χρυσή Αυγή».

Μετά το συμβάν, η κ. Τομπατζόγλου και δύο ακόμα από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες (χθες εξετάστηκε και από ιατροδικαστή), ενώ η έρευνα για το περιστατικό ανετέθη αρχικά στην ασφάλεια Πειραιά και τελικά στην υποδιεύθυνση κρατικής ασφάλειας.

Οι δράστες φορούσαν κράνη, ωστόσο, κάποιοι απ’ αυτούς είχαν ανοικτό το κάλυμμα προσώπου και επομένως υπάρχουν πιθανότητες αναγνώρισής τους από τα θύματα. «Η επανεμφάνιση ανά τακτά χρονικά διαστήματα των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής επιβεβαιώνει τον διαρκή εγκληματικό χαρακτήρα της ναζιστικής συμμορίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που συνυπογράφουν οι τρεις συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα, Ανδρέας Τζέλλης, Χρύσα Παπαδοπούλου και η τραυματίας Ελευθερία Τομπατζόγλου.

Στην ίδια ανακοίνωση, οι δικηγόροι επισημαίνουν τις ομοιότητες του περιστατικού της Κυριακής με την αιματηρή επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια» το 2008 στα Κάτω Πετράλωνα. Τότε, δέκα άτομα, μέλη της «Χρυσής Αυγής» είχαν εισβάλει στο ημιυπόγειο διαμέρισμα, φορώντας κράνη και κρατώντας ρόπαλα και μαχαίρια και είχαν τραυματίσει δύο άτομα. Και τότε οι δράστες είχαν αποχωρήσει όταν μέλος της ομάδας είχε φωνάξει «τέλος χρόνου». Για την υπόθεση καταδικάστηκαν δύο μέλη της Χρυσής Αυγής. Πάντως, με δύο ανακοινώσεις της (η πρώτη υπογράφεται από τον γενικό γραμματέα Νίκο Μιχαλολιάκο) το κόμμα αρνείται την εμπλοκή στο περιστατικό.

Το στέκι «Φαβέλα» είχε και το περασμένο καλοκαίρι δεχθεί επίθεση ακροδεξιών. Την 29η Αυγούστου κουκουλοφόροι είχαν πυροδοτήσει δύο αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς, προκαλώντας ζημιές στην είσοδο. Για την υπόθεση κατηγορήθηκαν τέσσερις νεαροί, 19 έως 26 ετών και ένας ανήλικος. Η εμπλοκή τους στην υπόθεση προέκυψε κατόπιν έρευνας της Αντιτρομοκρατικής και όπως είχε γίνει τότε γνωστό, οι φερόμενοι ως δράστες είχαν συγκροτήσει από το 2015 την εξτρεμιστική ομάδα «Απέλλα». Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Φεβρουαρίου, παραμονές του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία αντιεξουσιαστές είχαν πραγματοποιήσει καταδρομική επίθεση στα γραφεία της Χ.Α. στον Πειραιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή