Ιερώνυμος: «Πραξικοπηματικές επεμβάσεις σε θέματα της Εκκλησίας»

Ιερώνυμος: «Πραξικοπηματικές επεμβάσεις σε θέματα της Εκκλησίας»

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποδεκτή έκανε χθες το βράδυ ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου τη βουλευτική τροπολογία στο νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που αφορά το Πανελλήνιο Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου. Νωρίτερα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε καλέσει τον κ. Γαβρόγλου να μην την κάνει αποδεκτή, με επιστολή που απέστειλε ως πρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Στην επιστολή ο κ. Ιερώνυμος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «οι μονομερείς αυτές νομοθετικές πρωτοβουλίες επιστρέφουν την πολιτική και θρησκευτική ζωή της πατρίδας σε παλαιές και επώδυνες περιόδους πραξικοπηματικών επεμβάσεων της Πολιτείας σε εσωτερικά ζητήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Σύμφωνα με την εν λόγω τροπολογία, η οποία υπογραφόταν από επτά βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι), «επιδιώκονται τόσο η τροποποίηση διατάξεως του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος (νόμου 590/1977) όσο και η κατάργηση διατάξεων του νόμου 4301/2014 (26 παρ. 1, 50, 51 παρ. 6), που όλες αφορούν τη διοίκηση του Ιερού Ιδρύματος του Ναού Ευαγγελιστρίας Τήνου».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισήμανε μεταξύ άλλων: «Τα ζητήματα που θέτει η βουλευτική τροπολογία έχουν απαντηθεί από την Εκκλησία της Ελλάδος με προγενέστερη επιστολή (έτους 2015) προς τον τότε υπουργό Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων κ. Νικόλαο Φίλη και τους κ.κ. προέδρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, την οποία σας κοινοποιούμε. Οι απόψεις της Ιεράς Συνόδου έγιναν τότε κατανοητές και αποσοβήθηκε η νομοθετική πρωτοβουλία, που σήμερα επαναφέρεται από τους ανωτέρω κ.κ. βουλευτές».

Και συνέχιζε με την εύλογη απορία πώς είναι δυνατόν βουλευτές που τάσσονται υπέρ του «χωρισμού κράτους-Εκκλησίας» να εισηγούνται τροπολογίες για τη διοίκηση και διαχείριση ιερών ιδρυμάτων ναών χωρίς γνώση της Εκκλησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή