ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντισυνταγματικές οι περικοπές στους γιατρούς του ΕΣΥ

antisyntagmatikes-oi-perikopes-stoys-giatroys-toy-esy-2235772

Ακόμη μία απόφαση, με την οποία κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν αναδρομικά από 1.8.2012 λόγω μνημονίου, εξέδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας – αυτή τη φορά για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Με την απόφαση του ΣτΕ, οι αποδοχές όλων των γιατρών του ΕΣΥ επιστρέφουν στα επίπεδα προ του 2012.

Πρόκειται για τη δεύτερη απόφαση μέσα σε λίγες εβδομάδες (η πρώτη αφορούσε τους ενστόλους) που προκαλεί αναστάτωση στο οικονομικό επιτελείο, καθώς το ύψος του ποσού που πρέπει να επιστραφεί μπορεί να εξελιχθεί σε δημοσιονομική βόμβα με απρόβλεπτες συνέπειες για τον κρίσιμο προϋπολογισμό του 2018. Υπενθυμίζεται πως η πρώτη απόφαση προβλέπει την αναπροσαρμογή των μισθών και συντάξεων για όλους τους ενστόλους στα επίπεδα που ήταν τον Αύγουστο του 2012, και μάλιστα εντός 8 μηνών. Μάλιστα, σε περίπτωση που το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών δεν εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα μισθολογικά των ενστόλων, τότε θα επιβληθεί στο κράτος από το ανώτατο δικαστήριο πρόστιμο. Σημειώνεται ότι οι ένστολοι, ακόμη και οι συνταξιούχοι, δεν έχουν λάβει από το υπουργείο Οικονομικών τα αναδρομικά, ενώ δεν υπάρχει και σχετική ενημέρωση από τα αρμόδια υπουργεία για το πότε και σε πόσες δόσεις θα γίνει η επιστροφή.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την «οξυμένη δημοσιονομική κρίση και τη γνωστή ταμειακή δυσχέρεια του ελληνικού κράτους», προκειμένου δηλαδή να μη «βαθύνει» περισσότερο» η τρύπα στον προϋπολογισμό, η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάνθηκε ότι η αναδρομική αποκατάσταση των αποδοχών στο προ της 1.8.2012 καθεστώς και η επιστροφή του ποσού των περικοπών ισχύουν μόνο για τους τέσσερις διευθυντές νοσοκομείων που προσέφυγαν στο ΣτΕ, καθώς και για όσους έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας. Πάντως, νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι και όσοι προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους συναδέλφους τους που κέρδισαν την απόφαση. Οσοι γιατροί έχουν ήδη προσφύγει θα λάβουν αναδρομικά και τις διαφορές των αποδοχών τους από 1ης Αυγούστου 2012.

Στο σκεπτικό της απόφασης (431/2018), η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Θεόδωρο Αραβάνη επισημαίνει ότι μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ τελούν σε ιδιαίτερο υπηρεσιακό καθεστώς σε σχέση προς τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους και τελούν σε ειδικές συνθήκες από την άποψη εισόδου και εξελίξεως στη δημόσια υπηρεσία σε σχέση με τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους, καθώς, μεταξύ των άλλων, εισέρχονται στον δημόσιο τομέα σε μεγαλύτερη ηλικία, είναι αποκλειστικής απασχόλησης κ.λπ.

Ιδιαίτερη μεταχείριση

Οι ανώτατοι δικαστές επικαλούνται τις συνταγματικές επιταγές βάσει των οποίων το κράτος υποχρεούται να παρέχει ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση στους γιατρούς του ΕΣΥ, όπως επίσης υποχρεούται να παρέχει σε όλους τους πολίτες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, τις οποίες υλοποιούν οι γιατροί του ΕΣΥ.

Κατόπιν αυτών, όπως επισημαίνει η Ολομέλεια, η μεταβολή του μισθολογικού καθεστώτος των γιατρών του ΕΣΥ, σε τέτοιας φύσεως και εκτάσεως μείωση των αποδοχών τους, η οποία επιφέρει ανατροπή του ισχύοντος μισθολογικού καθεστώτος, δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγουμένως να έχει εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή μπορεί να έχει στη λειτουργία του ΕΣΥ, καθώς και αν η μείωση ήταν αναγκαία ή θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος για το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ.