Απολυτήριο στη Β΄ Λυκείου, βάση του 10 για τα ΑΕΙ

Απολυτήριο στη Β΄ Λυκείου, βάση του 10 για τα ΑΕΙ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκλήρωση του λυκείου στη Β΄ Τάξη και επαναφορά της βάσης του 10 ως ορίου των υποψηφίων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, προτείνει η Μαθητική Ανεξάρτητη Κίνηση (ΜΑΚΙ) για το νέο εξεταστικό σύστημα. Η δέσμη προτάσεων της ΜΑΚΙ, που αποτελεί το μαθητικό τμήμα της ΟΝΝΕΔ, κινείται στη λογική της δομής του International Baccalaureate  (IB) και αποτελεί βασικό πλαίσιο αναφοράς για την πρόταση της Ν.Δ. Ειδικότερα, η ΜΑΚΙ προτείνει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

• Μείωση των μαθημάτων Γενικής Παιδείας στα δύο τελευταία χρόνια του λυκείου.

• Απόκτηση απολυτηρίου με την ολοκλήρωση της Β΄ Λυκείου. Η Γ΄ Τάξη θα έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

• Ο τελικός βαθμός θα προκύπτει από τα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα πεδίου και μία ερευνητική εργασία.

• Επανέρχεται η βάση του 10 και στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα.

Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση προτείνονται η δυνατότητα απόκτησης –μέσω εξετάσεων εντός του σχολείου– κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας, ο εμπλουτισμός της γυμναστικής με τα αντικείμενα της διατροφολογίας, κινητικής αγωγής και υγείας, η εισαγωγή μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και οδηγικής συμπεριφοράς. Προτείνονται, επίσης, η επαναφορά της επιλογής των σημαιοφόρων των παρελάσεων με κριτήριο τη βαθμολογία τους, η διεξαγωγή υποχρεωτικής πρωινής προσευχής, με δικαίωμα εξαίρεσης.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι θα εισαχθεί νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας «κάθε τμήμα που θέλει να προχωρήσει στην απονομή παιδαγωγικής επάρκειας θα μπορεί μετά απόφαση της γενικής συνέλευσης και έγκριση από τη Σύγκλητο, χωρίς την υποχρέωση έγκρισης των προγραμμάτων σπουδών από άλλους φορείς. Για τη διαμόρφωση των προγραμμάτων παιδαγωγικής επάρκειας, τα τμήματα θα μπορούν να ζητούν και τη συνδρομή άλλων τμημάτων ή και μελών ΔΕΠ, ειδικών στο αντικείμενο».

Στην Τρίπολη

Χθες, ο κ. Γαβρόγλου μετείχε σε συνέδριο περιφερειακής ανάπτυξης στην Τρίπολη. Εκεί, το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πελοποννήσου συζητούν τυχόν συγχώνευσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή