Προϊστάμενοι, γενικοί γραμματείς, τα «αγκάθια» στο Δημόσιο

Προϊστάμενοι, γενικοί γραμματείς, τα «αγκάθια» στο Δημόσιο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στις νέες διαδικασίες επιλογής των γενικών διευθυντών αναμένεται να αποτελέσουν το σημείο «τριβής» στο σημερινό ραντεβού της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο μνημόνιο, μέχρι τα τέλη Μαρτίου πρέπει να έχουν τοποθετηθεί οι νέοι γενικοί διευθυντές, ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται μάλλον ανέφικτο καθώς έχουν σημειωθεί σημαντικές καθυστερήσεις, κυρίως λόγω γραφειοκρατίας, παρά το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί οι σχετικές προκηρύξεις. Κατόπιν αυτών, εκτιμάται ότι οι γενικοί διευθυντές θα τοποθετηθούν με καθυστέρηση δύο μηνών, περί τα τέλη Μαΐου, γεγονός που θα συμπαρασύρει και τους διευθυντές, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα τοποθετηθούν περί τα μέσα Ιουλίου, έναντι του Ιουνίου που προβλέπει το μνημόνιο, αλλά και τους τμηματάρχες.

Καθυστερήσεις σημειώνονται και στις τοποθετήσεις των νέων ειδικών γραμματέων, ενώ οι σχετικές προκηρύξεις που έχουν εκδοθεί βρίσκονται στο «στόχαστρο» της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για «φωτογραφικούς» όρους. Οι θέσεις της αντιπολίτευσης φαίνεται μάλιστα να προβληματίζουν την τρόικα, ενώ την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές επικεντρώνονται στο τεχνικό κομμάτι διαβεβαιώνοντας ότι «θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα και οι νέοι γραμματείς θα βρίσκονται στις θέσεις τους, τον Ιούνιο του 2018».

Ως προς τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, επιτελικά στελέχη της διοίκησης υποστηρίζουν στην «Κ» ότι είναι «δρομολογημένα και θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα».

Ειδικότερα, ως προς την κινητικότητα, τεχνικά έχει ήδη ξεκινήσει ο πρώτος κύκλος του 2018 καθώς έχουν υποβληθεί τα αιτήματα των υπουργείων και των φορέων που πληρούν τις προϋποθέσεις (σ.σ.: ψηφιακά οργανογράμματα) για να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Οπως εκτιμούν αρμόδια στελέχη, οι τοποθετήσεις του πρώτου κύκλου της κινητικότητας (2017) θα γίνουν στα τέλη Μαρτίου σηματοδοτώντας την ολοκλήρωσή του, ενώ εκείνες του πρώτου κύκλου για το 2018 θα ολοκληρωθούν τον Μάιο. Κατά πληροφορίες, μάλιστα φαίνεται ότι το 2018 θα συμμετάσχουν στη διαδικασία περισσότεροι φορείς.

Εν τω μεταξύ, σε μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση στο πεδίο του Δημοσίου, εξελίσσεται το ζήτημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Το νέο σύστημα αξιολόγησης εφαρμόστηκε μετ’ εμποδίων για την περασμένη χρονιά και περιορίστηκε κυρίως στα υπουργεία εξαιτίας των κινητοποιήσεων της ΑΔΕΔΥ οι οποίες συνεχίζονται. Για το 2018 η κυβέρνηση δρομολογεί την ψηφιοποίηση της διαδικασίας προκειμένου η αξιολόγηση να γίνει χωρίς… παρεμβολές και ταχύτερα. Σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, οι διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Προκειμένου να καταστούν εφικτά τα χρονοδιαγράμματα, το υπουργείο δρομολογεί την εκκίνηση της αξιολόγησης εντός του Απριλίου, προκειμένου –προφανώς– να έχει τα χρονικά περιθώρια ώστε να αντιμετωπίσει τυχόν νέα απρόοπτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή