Καθημερινή πρωινή βλάβη σε λεωφορείο στις 07.40

Καθημερινή πρωινή βλάβη σε λεωφορείο στις 07.40

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαναλαμβανόμενη σύμπτωση παύει να είναι σύμπτωση. Ομοίως μία αιφνίδια βλάβη είναι κατανοητή. Δύο επίσης. Ισως και τρεις για τους πιο καλοπροαίρετους. Οταν η βλάβη όμως γίνεται συστηματική, αφορά ακριβώς την ίδια λεωφορειακή γραμμή και το ίδιο δρομολόγιο, ξεκινούν οι αμφιβολίες. Ο ΟΑΣΑ χαρακτηρίζει τη βλάβη αιφνίδια, και στις 11 περιπτώσεις απαντητικών επιστολών σε ισάριθμες καταγγελίες παραπονούμενου επιβάτη, καταρρίπτοντας οποιοδήποτε αιτίαση περί αιφνιδιασμού. Ο λόγος για τη γραμμή Γ12 «Καματερό – Αγιος Νικόλαος – Ιλιον – Πολυτεχνείο» που κάθε πρωί μεταξύ 7 π.μ. και 8 π.μ. χάνει από ένα έως τρία δρομολόγια. Η απάντηση του ΟΑΣΑ στον επιβάτη Ε.Σ. είναι ξεκάθαρη: «Κατόπιν ελέγχου που διενεργήθηκε στα τηρούμενα αρχεία της Υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε ότι στις… δεν πραγματοποιήθηκε το προγραμματισμένο δρομολόγιο των 7.25 π.μ. από το Καματερό λόγω βλάβης του οχήματος». Ο Ε.Σ. έλαβε την ίδια ακριβώς απάντηση γραπτώς για τις συνολικά 11 καταγγελίες που έκανε για το ίδιο ακριβώς ζήτημα. Σε κάθε μία από τις επιστολές – καταγγελίες ο Ε.Σ. αναφέρεται στο ίδιο δρομολόγιο, την ίδια ώρα αλλά σε διαφορετικές ημερομηνίες. Ο ΟΑΣΑ από την πλευρά του μην έχοντας προφανώς αντιληφθεί ότι πρόκειται για επανάληψη παραπόνου απαντά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και τις 11 φορές, τροποποιώντας απλώς την ημερομηνία.

Αντιλαμβανόμενος ο Ε.Σ. ότι οι πιθανότητες να παθαίνει καθημερινά αιφνίδια βλάβη το όχημα που εξυπηρετεί το ίδιο δρομολόγιο είναι ελάχιστες, αποφάσισε να επικοινωνήσει με τον Συνήγορο του Πολίτη.

Ο Συνήγορος κατόπιν έρευνας διαπίστωσε (επιστολή του Συνηγόρου στις 15/11/17) ότι μεταξύ 7 π.μ. και 8 π.μ. πραγματοποιούνται τρία αντί τεσσάρων δρομολογίων. Πρακτικά ο ΟΑΣΑ έχει μεταφέρει το δρομολόγιο των 7.25 π.μ. στις 7.30 π.μ., καταργώντας παράλληλα το δρομολόγιο των 7.40. Ωστόσο, λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Συνήγορος με νέο του έγγραφο υποστηρίζει ότι τα συγκεκριμένα δρομολόγια εκτελούνται ακόμη αραιότερα. Αντί των τριών δρομολογίων (7.25 π.μ., 7.40 π.μ., 7.55 π.μ.) η γραμμή Γ12 εκτελεί δρομολόγια μόνο στις 7.30 π.μ. και στις 8.30 π.μ. Σημειώνεται ότι ο προγραμματισμός θέλει την εκτέλεση τεσσάρων δρομολογίων μεταξύ 7 π.μ. και 8 π.μ. (7.05 π.μ., 7.25 π.μ., 7.40 π.μ., 7.55 π.μ.). «Δεδομένου ότι η παράλειψη εκτέλεσης δρομολογίων από τις 15/9/17 για τη γραμμή Γ12 μέχρι τον Ιανουάριο 2018 δεν δύναται να αποδοθεί σε βλάβη οχήματος της γραμμής, παρακαλούμε να αιτιολογήσετε τη μη ομαλή λειτουργία του δικτύου και να προβείτε σε ενέργειες αποκατάστασης αυτού», επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη σε επιστολή του προς τον ΟΑΣΑ.

Στο μεταξύ, τα παράπονα και οι καταγγελίες επιβατών είναι πολυάριθμα. Η Κ.Μ. εξηγεί στην «Κ» ότι διαπιστώνει συχνά μια ιδιομορφία στην οθόνη της τηλεματικής κατά την αναμονή της σε στάση της γραμμής 218 Πειραιάς – Δάφνη. «Ενώ βλέπω στην οθόνη ότι το λεωφορείο θα έρθει σε 3΄, μετά την παρέλευση του χρόνου αυτού η οθόνη σβήνει και όταν ανάψει, ύστερα από λίγα δευτερόλεπτα αναγράφεται σε αυτήν ότι το επόμενο λεωφορείο θα έρθει σε 20΄» περιγράφει η Κ.Μ., που εξηγεί ότι είναι σαφές ότι απλώς καταργείται ή παρακάμπτεται ένα δρομολόγιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή