Συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των 85 F-16

Συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των 85 F-16

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τελευταίες εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και το ανεπανάληπτων –για τα μέχρι πρότινος δεδομένα– διαστάσεων εξοπλιστικό πρόγραμμα στο οποίο έχει αποδυθεί η Αγκυρα, έχουν επαναφέρει στην επιφάνεια την ανάγκη αλλά και τις υπαρκτές συζητήσεις για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των καταπονημένων οπλικών συστημάτων της Ελλάδας και, εν καιρώ, την προμήθεια νέων. Την εβδομάδα που πέρασε, βρέθηκε στην Αθήνα σημαντική αντιπροσωπεία της αμερικανικής κυβέρνησης και, απ’ ό,τι φαίνεται, ήρθαν σε συμφωνία ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του περιορισμού του κόστους αναβάθμισης 85 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) στο 1,1 δισ. ευρώ. Παραμένουν, βέβαια, αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες, ωστόσο φαίνεται ότι οι συζητήσεις προχωρούν.

Βασικό πρόβλημα παραμένει η χρηματοδότηση του πρώτου έτους, όταν πρέπει να πραγματοποιηθεί η αγορά των συστημάτων που θα τοποθετηθούν πάνω στα μαχητικά. Η αναβάθμιση των F-16 θεωρείται απαραίτητη προκειμένου ο στόλος της Π.Α. να μπορεί να συνεργαστεί με F-35… όταν η προμήθεια αεροσκαφών πέμπτης γενιάς καταστεί πιθανή. Πέραν της αναβάθμισης του F-16, η Αθήνα επιθυμεί να επωφεληθεί από την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία (κυρίως σε επίπεδο εκπαίδευσης) με τις ΗΠΑ, προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκούς όρους και για άλλα οπλικά συστήματα, μικρότερης αξίας.

Το Πολεμικό Ναυτικό

Ανάλογες συζητήσεις γίνονται και σε επίπεδο Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.). Πριν από περίπου δέκα ημέρες, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας βρέθηκαν Γάλλοι, προκειμένου να συζητήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για πιθανή προμήθεια των φρεγατών μεσαίου τύπου «Belharra». Το κόστος ενός πλοίου αυτού του τύπου υπολογίζεται σε 600 εκατ. ευρώ (δίχως τα οπλικά συστήματα) και το μέγεθος των 4.000 τόνων (μικρότερο από τις «Fremm» και μεγαλύτερο από τις κορβέτες «GoWind») θεωρείται ιδανικό για τις επιχειρησιακές ανάγκες του Π.Ν. Η πρώτη τέτοια φρεγάτα θα παραδοθεί στο γαλλικό Ναυτικό το 2020 και λειτουργεί με δικτυοκεντρικό σύστημα, κάτι που δεν έχει περάσει απαρατήρητο από το Π.Ν., το οποίο πλέον επιθυμεί να περάσει στη νέα εποχή. Αλλωστε, στις συζητήσεις, η πρόταση για προμήθεια «Fremm» παρακάμφθηκε κυρίως λόγω του γεγονότος ότι πρόκειται για ένα σχέδιο της δεκαετίας του ’90, τη στιγμή που η Τουρκία έχει προχωρήσει ήδη στο επόμενο επίπεδο τεχνολογίας.

Σε πρακτικό επίπεδο, Αθήνα και Παρίσι έχουν συστήσει τις πρώτες κοινές ομάδες εργασίας, ωστόσο στο ΓΕΝ γνωρίζουν ότι ακόμη και αν υπήρχε η δημοσιονομική δυνατότητα προώθησης μιας τέτοιας συμφωνίας, αυτή δεν θα μπορούσε να οδηγήσει στην προμήθεια της πρώτης φρεγάτας προτού περάσει μια πενταετία. Γι’ αυτό και στις προτεραιότητες του Π.Ν. εξακολουθεί να περιλαμβάνεται η άμεση αναβάθμιση των φρεγατών τύπου «ΜΕΚΟ», η οποία κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου ο στόλος να διατηρήσει τέσσερις σημαντικές μονάδες του σε υψηλή επιχειρησιακή κατάσταση. Αυτή τη στιγμή, οι παλαιότερες φρεγάτες τύπου «S», ως εκσυγχρονισμένες που είναι, αναλαμβάνουν τις περισσότερες διεθνείς αποστολές, κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι σε σημαντικό βαθμό αρκετές αναβαθμίσεις ή και προμήθειες απαραίτητων εξαρτημάτων για τα πλοία του Π.Ν. έχουν επιτευχθεί αποκλειστικά και μόνο χάρις στις δωρεές που έκαναν λιγότερο ή περισσότερο γνωστοί εφοπλιστές ή επιχειρηματίες.

Επικοινωνία των Α/ΓΕΕΘΑ

Η κρίση του Εβρου την περασμένη Πέμπτη ενεργοποίησε άμεσα τους διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα. Παρά το γεγονός ότι οι στρατιωτικοί δίαυλοι σε τοπικό επίπεδο διακόπηκαν γρήγορα, οι δύο αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και Χουλουσί Ακάρ συνομίλησαν τουλάχιστον δύο φορές. Ανάλογη ήταν η επικοινωνία ανάμεσα στις πρεσβείες Τουρκίας στην Αθήνα και Ελλάδας στην Αγκυρα με τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές και δη τα υπουργεία Εξωτερικών. Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε και η πρόξενος της Ελλάδας στην Αδριανούπολη Σωτηρία Θεοχαρίδη, η οποία ανέλαβε να βοηθήσει στην εξυπηρέτηση ορισμένων άμεσων αναγκών των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, όπως η νομική εκπροσώπησή τους ενόψει της αυριανής δίκης, αλλά και στις διαδικασίες που αντιμετώπισαν μετά τη σύλληψή τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή