Κόντρα δύο δήμων για το πού θα ανήκει μέρος του Ελληνικού

Κόντρα δύο δήμων για το πού θα ανήκει μέρος του Ελληνικού

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από εξοβελιστέα επένδυση, σιγά σιγά καθίσταται το κρυφό αντικείμενο του πόθου. Και αν στο παρελθόν πολεμήθηκε και λοιδορήθηκε ιδιαίτερα, ειδικά από τους τοπικούς άρχοντες της περιοχής, τώρα μετασχηματίζεται σε μια πολύφερνη νύφη. Αυτό δείχνει η κόντρα των δύο όμορων δήμων, που πλέον διεκδικούν τη μεγέθυνση των διοικητικών τους ορίων στο ακίνητο.

Αναφερόμαστε φυσικά στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, για το οποίο τους τελευταίους μήνες μαίνεται άγρια κόντρα για 300 στρέμματα μεταξύ των δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου. Μάλιστα, ο Δήμος Αλίμου προσέφυγε σε διάφορες υπηρεσίες και οργανισμούς διεκδικώντας τη μετατόπιση των ορίων του δήμου.

Η διαφιλονικούμενη έκταση είναι πολύ μεγάλης αξίας. Πρόκειται για το νοτιοδυτικό άκρο του ακινήτου που βρέχεται από τη θάλασσα. Η έκταση αυτή, σύμφωνα με τον σχεδιασμό των Lamda Development και Hellinikon Global, θα αποτελέσει μέρος της ευρύτερης περιοχής που προορίζεται για οικιστική ανάπτυξη με την κατασκευή πολυτελών κατοικιών, συμπεριλαμβανομένου και ενός ουρανοξύστη κατοικιών. Συνεπώς, η περιοχή μπορεί να γίνει πηγή σημαντικών δημοτικών τελών και εσόδων, όπως αναμένεται σχεδόν το ίδιο και για όλο το ακίνητο. Το μέγεθος ωστόσο της «ταμπακιέρας» δεν έχει εκτιμηθεί ακόμη. Σημειώνεται ότι η διεκδίκηση αυτή δεν αφορά την κυριότητα της έκτασης, γιατί αυτή παραμένει στο ελληνικό Δημόσιο και έχει παραχωρηθεί στην «Ελληνικόν Α.Ε.», αλλά τα διοικητικά όρια των εν λόγω όμορων δήμων.

Ουσιαστικά, όπως αναφέρει ο «ανταγωνιστής» δήμαρχος του Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, ο δήμαρχος Αλίμου επιθυμεί να αυξήσει την κάλυψη των διοικητικών ορίων του δήμου στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, από 4% που είναι σήμερα σε 6,5%. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντάτο, αντίστοιχες βλέψεις έχει και ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, με το επιχείρημα ότι είναι ο πολυπληθέστερος όμορος δήμος. Ο τελευταίος ωστόσο περιορίζεται σε λεκτικές διεκδικήσεις, και όχι σε επίσημες ενστάσεις και προσφυγές.

Τα διοικητικά όρια των δήμων Ελληνικού και Αλίμου ορίσθηκαν το 1939 από την κυβέρνηση Μεταξά, αμέσως μετά την απαλλοτρίωση των εκτάσεων για τη δημιουργία του αεροδρομίου στο Ελληνικό. Σύμφωνα όμως με τον δήμαρχο Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη, το 1943 και με αποφάσεις της κατοχικής κυβέρνησης το αεροδρόμιο επεκτάθηκε αποσπώντας τη διαφιλονικούμενη έκταση από τον Δήμο Αλίμου. Σε ερώτηση γιατί μέχρι τώρα δεν είχε διεκδικηθεί διοικητικά η σχετική έκταση, ο ίδιος ανέφερε ότι αυτό συνέβη μόλις συνειδητοποιήθηκε ότι η έκταση σφετερίσθηκε παράνομα σε σχέδια και μπροσούρες που εκτύπωσε πρόσφατα ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης. «Εμείς δεν διεκδικούμε τίποτε (από τον Δήμο Ελληνικού)», είπε χαρακτηριστικά, αλλά το θεώρησε «ζήτημα τάξης».

Ο δήμαρχος Ελληνικού Γ. Κωνσταντάτος αμφισβητεί τη νομιμότητα των προσφυγών του Δήμου Αλίμου. Ο ίδιος σημειώνει ότι τα όρια των δύο δήμων είναι εκείνα που έχει ορίσει η απόφαση του 1939 και τα οποία επιβεβαίωσε το Κτηματολόγιο, βάσει απόφασης του νομάρχη Αθηνών του 1968. Επιπροσθέτως σημειώνει ότι η ένσταση που κατέθεσε ο Δήμος Αλίμου σχετικά με τα όρια που εμφανίζονται στους χάρτες του Κτηματολογίου, δεν είχε καμία τύχη. Η σχετική απάντηση που εστάλη στον Δήμο Αλίμου από το Κτηματολόγιο, αναφέρει ότι το ίδιο τήρησε τις υφιστάμενες διοικητικές πράξεις στους χάρτες του και ότι όποιες διαφορές υπάρχουν, πρέπει να διευθετηθούν στα δικαστήρια.

Οι τελικές αποφάσεις για τις περαιτέρω κινήσεις θα ληφθούν από ειδική επιτροπή που θα συστήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής βάσει του άρθρου 11 ν. 3463/2006. «Το ακριβές αίτημά μας είναι: Να αποτυπωθούν τα υφιστάμενα όρια των δύο δήμων εντός του χώρου του πρώην αεροδρομίου με συντεταγμένες ΕΓΣΑ, σύμφωνα με την απόφαση 56/1939 του Αναθεωρητικού Διοικητικού Δικαστηρίου Ορίων», αναφέρει η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή