Μύθος η «γαλαντομία» ΕΟΠΥΥ στη Novartis

Μύθος η «γαλαντομία» ΕΟΠΥΥ στη Novartis

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεντρικό στοιχείο του φακέλου της δικογραφίας που κατατέθηκε στη Βουλή για τη Novartis αποτελεί και ο ισχυρισμός ότι οι αποπληρωμές χρεών του ΕΟΠΥΥ συνδέονταν με παράνομες πληρωμές, θέση που δεν υποστηρίζεται απο insiders και των δύο πλευρών με τους οποίους μίλησε η «Κ».

Στα μέσα του 2012, η χρέωση της Novartis Hellas στη μητρική είχε φτάσει σε τέτοια ύψη, ώστε να είναι αδύνατη η διατήρηση των πιστώσεων προς τους άλλους παράγοντες της αγοράς (φαρμακεία, φαρμακαποθήκες), είπαν στην «Κ» δύο στελέχη της ελληνικής εταιρείας που δεν εργάζονται πλέον γι’ αυτήν αλλά και δεν φέρονται ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση. Σύμφωνα με έναν από τους δύο, και ο τέως αντιπρόεδρος της εταιρείας Κωνσταντίνος Φρουζής δεν ήταν αρχικά θετικός στην ιδέα συμψηφισμού των χρεών προς τις φαρμακευτικές με το rebate, σύμφωνα με ΚΥΑ που υπεγράφη στις 4 Μαΐου του 2012. Η ΚΥΑ αυτή έδωσε μια «ανάσα ρευστότητας» σε θυγατρικές που απειλούνταν με «λουκέτο» από τις μητρικές τους όπως π.χ. η Roche.

Στη συνέχεια και ενώ «έκλεισε» η πρώτη αξιολόγηση της κυβέρνησης Σαμαρά, «μας ενδιέφερε κάθε μέρα να πληρώνουμε όσο περισσότερα από τα χρέη μας μπορούσαμε στις φαρμακευτικές εταιρείες», λέει στέλεχος της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ που δεν εργάζεται πλέον στον Οργανισμό. «Μάλιστα, ο ΣΦΕΕ είχε έρθει για να κάνει διάβημα στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, διαμαρτυρόμενος για διακριτικές πληρωμές, αλλά όταν ο τότε πρόεδρος Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος ζήτησε να γνωστοποιήσει πόσα έχει πάρει η κάθε εταιρεία, οι εκπρόσωποί του ζήτησαν να μη γίνει αυτό».

Μιλώντας στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης είπε ότι: «Η Novartis πουλάει 130 εκατ. το 2012 και παίρνει 130 εκατ. Τυχαίο; Το 2013 η Roche πουλάει 81 εκατ. και παίρνει 76. Και αυτή καλά. Η AbbVie πουλάει 50 και παίρνει 14, κι αυτή ακριβά φάρμακα. Η Merck πουλάει 50 και παίρνει 28. Η Pfizer πουλάει 48 και παίρνει παραπάνω…». Την επόμενη χρονιά, το 2014, η Roche παίρνει 98 εκατ., η Pfizer 55 (με μεικτά κέρδη 56) και η Novartis μένει «καθηλωμένη» στα 130.

Η αναλογία

Υπάρχει όμως λόγος γι’ αυτό. Οπως είπαν στην «Κ» πρώην στελέχη του ΕΟΠΥΥ, «η Novartis είχε με διαφορά τα μεγαλύτερα υπόλοιπα και χοντρικά έπαιρνε με τη Roche και τη Pfizer τα νούμερα ενός ετήσιου τζίρου». Η θέση αυτή επιβεβαιώνεται και από τα νούμερα που έδωσε ο κ. Πολάκης στη Βουλή για το 2013, καθώς οι μεγαλύτερες διεθνείς φαρμακευτικές φαίνεται να εισπράττουν σε έναν χρόνο τον όγκο των μεικτών κερδών τους.

Το 2015, οι πληρωμές της Roche από τον ΕΟΠΥΥ έφθασαν τα 99 εκατ. και εκείνες της Novartis τα 119 εκατ., ενώ της Pfizer τα 49,2 εκατ. ευρώ. Η αποτύπωση των στοιχείων δείχνει ότι η Roche διατηρεί τα χαμηλότερα υπόλοιπα, «διότι γνωρίζαμε ότι αν δεν τους πληρώναμε, δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε φάρμακα. Η πολιτική της εταιρείας ήταν διαχρονικά η πιο επιθετική από όλες τις μεγάλες ξένες», είπαν στην «Κ» δύο στελέχη της ηγεσίας του Οργανισμού που παραδοσιακά εμπλεκόταν στις πληρωμές. «Τη Roche τη φοβόμασταν λίγο περισσότερο από τις άλλες…».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή