ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεθνής Αμνηστία: «Μη ασφαλής» ο προσφυγικός καταυλισμός στο Βαθύ της Σάμου

Διεθνής Αμνηστία: «Μη ασφαλής» ο προσφυγικός καταυλισμός στο Βαθύ της Σάμου

Συνωστισμό, προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και διαμονή των ασυνόδευτων παιδιών σε αφύλαχτο χώρο διαπίστωσαν οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων στο Βαθύ της Σάμου.

Σε ανακοίνωσή της, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι οι πρόσφυγες στο νησί διατρέχουν κίνδυνο «εξαιτίας του μη ασφαλούς καταυλισμού». «Αυτή η πρόσφατη επίσκεψη στη Σάμο αποδεικνύει για ακόμα μία φορά τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είδαμε εκατοντάδες ανθρώπους να κοιμούνται σε αυτοσχέδιες σκηνές και να είναι εκτεθειμένοι στον δυνατό αέρα και στη βροχή, ενώ οι ίδιοι μας κατήγγειλαν πως η περιοχή που διαμένουν είναι γεμάτη αρουραίους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Ελλάδας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η οργάνωση, ο συνωστισμός «δημιουργεί τεράστια προβλήματα σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλεια, καθώς υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε εγκαταστάσεις υγιεινής και ανεπαρκής αριθμός σε τουαλέτες και ντους». Επίσης, οι αιτούντες άσυλο εξέφρασαν τις ανησυχίες τους «για την ποιότητα του φαγητού και την περιορισμένη παροχή πόσιμου νερού». Μεταξύ των ανθρώπων με τους οποίους συνομίλησαν ερευνήτριες της Διεθνούς Αμνηστίας, ήταν μόνες γυναίκες που διαμένουν στον καταυλισμό σε αυτοσχέδιες σκηνές ή μοιράζονται μία σκηνή με οικογένειες που δεν γνωρίζουν και οι οποίες βιώνουν ένα μόνιμο καθεστώς ανασφάλειας.

Παράλληλα, η πλειονότητα των ανδρών από τους οποίους πήρε συνέντευξη η Διεθνής Αμνηστία, είχαν στα χέρια τους γνωματεύσεις με αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία έχουν επιδεινωθεί σοβαρά από τις συνθήκες στον καταυλισμό.

Όσον αφορά τους ανήλικους πρόσφυγες, εντοπίστηκαν σοβαρά ζητήματα και στην ασφάλεια των ασυνόδευτων παιδιών στον καταυλισμό, καθώς ο χώρος στον οποίο διαμένουν παραμένει αφύλαχτος λόγω της παντελούς έλλειψης κατάλληλων μηχανισμών ασφαλείας, ενώ υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στη μεταφορά των ανηλίκων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα.

Μετά τη Σάμο, κλιμάκιο της Διεθνούς Αμνηστίας μετέβη στη Λέσβο, όπου επίσης καταγράφηκαν παρόμοια ζητήματα ασφάλειας στον καταυλισμό της Μόριας.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τον νέο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς και τις ελληνικές αρχές, να εξασφαλίσουν πως κανένα άτομο δεν θα μένει σε αυτοσχέδιες σκηνές, και πως η χορήγηση των καταλυμάτων θα γίνεται με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες των διαμενόντων, όπως η ασφάλεια των γυναικών και των ασυνόδευτων παιδιών. Επίσης, να βελτιώσουν άμεσα τις συνθήκες στον καταυλισμό, διασφαλίζοντας επαρκείς ασφαλείς τουαλέτες και ντουζ και να άρουν τον γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά, ώστε να μεταφέρουν τους αιτούντες άσυλο άμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα, για να τους εξασφαλιστούν η κατάλληλη υποδοχή και διαμονή και να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)