Μετρό: Προβλήματα με τις πύλες

Μετρό: Προβλήματα με τις πύλες

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώθηκε με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι στην πλειονότητά τους οι μετακινούμενοι χρησιμοποιούν τις αστικές συγκοινωνίες χωρίς να επικυρώνουν το εισιτήριό τους. Χθες, πρώτη εργάσιμη ημέρα «κλεισίματος» του κεντρικότερου σταθμού της πόλης, μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ. γινόταν τα αδιαχώρητο στον σταθμό «Σύνταγμα». Πρακτικά διαπίστωνε κανείς ότι μεγάλη μερίδα επιβατών δεν είχε ξαναχτυπήσει ποτέ εισιτήριο μέχρι σήμερα.

Ο ΟΑΣΑ επέλεξε το σταδιακό κλείσιμο των σταθμών κατά τις ώρες μη αιχμής ώστε να ελαχιστοποιήσει τα προβλήματα, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα στους επιβάτες να εξοικειωθούν με το νέο σύστημα. Μέχρι πρότινος ωστόσο, οι μόλις επτά σταθμοί που είχαν «κλείσει» υποτίθεται ότι επιτελούσαν ακριβώς αυτό το έργο. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι των ΣΤΑΣΥ βρίσκονταν στις πύλες εισόδου και εξόδου του σταθμού για να βοηθήσουν τους επιβάτες και να λύσουν τυχόν απορίες. Καθίσταται σαφές πάντως ότι το τετράμηνο εξοικείωσης του επιβατικού κοινού με το νέο σύστημα δεν απέδωσε κυρίως λόγω απουσίας ελέγχων αλλά και των προβλημάτων που εμφάνισε το ίδιο το σύστημα.

Ακόμη και στους σταθμούς όπου έχουν κλείσει οι μπάρες, ανοικτή παραμένει μία πύλη προκειμένου να εξυπηρετούνται ΑμεΑ και άνεργοι, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η αποστολή των καρτών απεριορίστων διαδρομών στο σύνολο των δικαιούχων.

Ο προγραμματισμός του ΟΑΣΑ θέλει το κλείσιμο των πυλών και στους 60 σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού έως τις 15 Μαρτίου. Πέραν των σταθμών που «έκλεισαν» από τον Νοέμβριο («Αεροδρόμιο», «Δουκ. Πλακεντίας», «Αιγάλεω», «Ελαιώνας», «Αγιος Δημήτριος», «Αγιος Αντώνιος» «Αγία Μαρίνα»), την περασμένη Κυριακή ενεργοποιήθηκε το σύστημα των πυλών στον κεντρικότερο σταθμό του δικτύου. Ανοικτή παραμένει ακόμη μία πύλη για τα ΑμεΑ και τους ανέργους. Το κλείσιμο ωστόσο των πυλών στο Σύνταγμα, το διάστημα 5-10 και 12-14 Μαρτίου, θα ενεργοποιείται εκτός ωρών αιχμής, δηλαδή 10 π.μ. έως 3 μ.μ. και μετά τις 9 το βράδυ. Επόμενος σταθμός η 11η Μαρτίου, οπότε προγραμματίζεται το κλείσιμο των πυλών σε «Ανθούπολη», «Περιστέρι», «Σεπόλια», «Ηλιούπολη», «Αλιμος», «Αργυρούπολη», «Ελληνικό», «Αγ. Μαρίνα», «Κεραμεικός», «Χολαργός», «Νομισματοκοπείο», «Αγ. Παρασκευή», «Χαλάνδρι», «Ταύρος» και «Μαρούσι» (η πύλη των ΑμεΑ θα παραμείνει ανοικτή). Η πύλη των ΑμεΑ και ανέργων θα κλείσει οριστικά στις 15 Μαρτίου οπότε και θα υλοποιηθεί το κλείσιμο όλων των πυλών. Στις 15 Μαρτίου θα κλείσουν οριστικά και όλες οι πύλες στους σταθμούς «Αγ. Αντώνιος», «Αγ. Δημήτριος», «Αιγάλεω», «Ελαιώνας» και «Δ. Πλακεντίας». Σε αυτούς τους σταθμούς ορισμένες πύλες είναι ήδη κλειστές.

Συμβουλές

Στο μεταξύ, ο ΟΑΣΑ, ο οποίος δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την αποστολή του συνόλου των καρτών για ΑμεΑ και ανέργους, δίνει ορισμένες συμβουλές για τη διευκόλυνση των επιβατών. Συγκεκριμένα υπενθυμίζει στο επιβατικό κοινό:

• Να έχει εφοδιαστεί με έγκυρο ηλεκτρονικό εισιτήριο-κάρτα (ATH.ENA Ticket / ATH.ENA Card).

• Να επικυρώνει το εισιτήριο-κάρτα στις πύλες του σταθμού εισόδου.

• Να επικυρώνει το εισιτήριο-κάρτα στις πύλες του σταθμού εξόδου. Δηλαδή, ο επιβάτης με σταθμό αφετηρίας π.χ. την «Αττική» και τελικό προορισμό το «Σύνταγμα», προκειμένου να εξέλθει από τον σταθμό «Σύνταγμα», οφείλει να επικυρώσει το εισιτήριο-κάρτα πρώτα στις πύλες του σταθμού «Αττική» και στη συνέχεια στο «Σύνταγμα».

Η πύλη των ΑμεΑ στο «Σύνταγμα», η οποία χρησιμοποιείται για τη διέλευση ανέργων και ΑμεΑ, θα παραμείνει ανοικτή από τις 4 έως τις 14 Μαρτίου και θα κλείσει την επόμενη ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή