Ελληνας εμπειρογνώμων για τα κινητά των δύο Ελληνων στρατιωτικών

Ελληνας εμπειρογνώμων για τα κινητά των δύο Ελληνων στρατιωτικών

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι 28 υπουργοί Αμυνας της Ε.Ε. και η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι ενημερώθηκαν για τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία από τον Ελληνα υπουργό Αμύνης Π. Καμμένο, κατά τη διάρκεια του χθεσινού συμβουλίου υπουργών Aμυνας στις Βρυξέλλες. Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα αποφασίστηκε η κλήση του Τούρκου πρέσβη στο υπ. Εξωτερικών για να του επιδοθεί ρηματική διακοίνωση για το περιστατικό στον Εβρο. Παράλληλα, όπως έγινε χθες γνωστό κατά την ενημέρωση της Βουλής από τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, η ελληνική πλευρά θα στείλει στην Τουρκία εμπειρογνώμονα, ο οποίος θα εξετάσει τα κινητά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αγκυρα, προκειμένου να εξακριβώσει αν σε αυτά δεν έχουν «φυτευτεί» στοιχεία από την τουρκική πλευρά.

«Ο συνάδελφός μας μάς ενημέρωσε για τη δυναμική της κατάστασης», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης η κ. Μογκερίνι και πρόσθεσε πως «υπήρχε πλήρης αλληλεγγύη και ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα έχει θετικό αποτέλεσμα».

Ο κ. Καμμένος δήλωσε πριν από το χθεσινό συμβούλιο πως η σύλληψη των «δύο» είναι θέμα το οποίο αφορά και τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, αλλά και το ΝΑΤΟ. Ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι «η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, σύμμαχος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και τέτοιου είδους επεισόδια λύνονται διά της ειρηνικής οδού και ύστερα από διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο ενόπλων δυνάμεων».

Ενδεικτικό της γενικότερης στάσης που θέλει να κρατήσει η Ε.Ε. στο θέμα είναι πως θα διαχειριστεί την κατάσταση μέχρι τη σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας, που αναμένεται στο τέλος του μήνα. Ευρωπαϊκές πηγές επισήμαιναν ότι κρίνουν πως περισσότερα οφέλη θα έχουν η Ε.Ε., η Ελλάδα και η Κύπρος αν η προγραμματισμένη σύνοδος στη Βάρνα γίνει κανονικά, δοθεί η χρηματοδότηση όπως έχει προγραμματιστεί, γιατί έτσι αυξάνεται ο μοχλός πίεσης προς την Αγκυρα.

Ενημέρωση

Εν τω μεταξύ, χθες, οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσαν την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής. Οι βουλευτές που συμμετείχαν στην επιτροπή δήλωναν ανήσυχοι για την τροπή που έχουν λάβει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η Τουρκία έχει εγκαταλείψει οριστικά την ευρωπαϊκή προοπτική γι’ αυτό και κινείται επιθετικά. Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος περιέγραψε την ενημέρωση ως «ακαδημαϊκή συζήτηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή