Βήμα εξομάλυνσης από Ιερώνυμο προς Πατριαρχείο

Βήμα εξομάλυνσης από Ιερώνυμο προς Πατριαρχείο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους τόνους επιχειρεί να ρίξει η Εκκλησία της Ελλάδος στην κόντρα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κτήμα Προμπονά.

Η τέλεση Θείας Λειτουργίας στον επίμαχο ναό την περασμένη Παρασκευή σχολιάσθηκε χθες με οξύτητα μεταξύ των μητροπολιτών που μετέχουν στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, ωστόσο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος ευχήθηκε «το θέμα να επιλυθεί ειρηνικώς και μέσα στο πλαίσιο της κανονικότητας και της νομιμότητας».

Ουσιαστικά, προς το παρόν δεν εξετάζεται η λήψη εκκλησιαστικών μέτρων εν αναμονή της απόφασης της ελληνικής Δικαιοσύνης όπου έχει φτάσει το θέμα.

Ειδικότερα, ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου κτίστηκε εντός του Κτήματος Προμπονά, το οποίο βρίσκεται μέσα στα όρια του Δήμου Αθηναίων και της Νέας Φιλαδέλφειας, ύστερα από επιθυμία του Ναξιώτη γιατρού Δημήτρη Προμπονά, όπως αναφερόταν στη διαθήκη του. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο με συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς πήρε στην ιδιοκτησία του τον ιερό ναό.

Κατάθεση αγωγής

Στα τέλη Οκτωβρίου 2017 η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών κατέθεσε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου αλλά και κατά της επιτροπής του κληροδοτήματος Προμπονά. 

Την Παρασκευή 2 Μαρτίου ο επίσκοπος Αμορίου Νικηφόρος, ηγούμενος της Μονής Βλατάδων, άνοιξε με δικαστικούς επιμελητές τον ναό και τέλεσε λειτουργία. Κατόπιν ανέγνωσε και την απόφαση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την οποία έγινε αποδεκτή από το Κληροδότημα Προμπονά η δωρεά του ναού και η ανάθεση της λειτουργίας του στη Μονή Βλατάδων Θεσσαλονίκης ως Κάθισμα αυτής.

Χθες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με το θέμα, αλλά πάρα τη δυσφορία για τις ενέργειες της Παρασκευής, αποφασίσθηκε η τήρηση στάσης αναμονής. Και αυτό, διότι αναμένονται δύο αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών για το κύρος της δωρεάς ενώ βρίσκεται σε ισχύ απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, το οποίο έκρινε νόμιμη την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών περί σφραγίσεως του ναού, λόγω λειτουργίας του άνευ της κανονικής αδείας του, όπως ανέφερε η ΔΙΣ.

Οσο για τη «διερεύνηση των αντικανονικώς τελεσθέντων στις 2/3, εντός της περιοχής δικαιοδοσίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, θα επιληφθεί αρμοδίως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ως ο οικείος ποιμενάρχης», προσθέτει η ΔΙΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή