Λέσβος: Νέα εκπαιδευτική «στέγη» για πάνω από 40 προσφυγόπουλα στο Καρά – Τεπέ

Λέσβος: Νέα εκπαιδευτική «στέγη» για πάνω από 40 προσφυγόπουλα στο Καρά – Τεπέ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο τμήματα ΔΥΕΠ (Δομών υποδοχής για την εκπαίδευση προσφύγων) Νηπιαγωγείου λειτουργούν από τη 1η Φεβρουαρίου στο ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου στον Καρά – Τεπέ. Πάνω από 40 προσφυγόπουλα παρακολουθούν μαθήματα εντός του Κέντρου σε τμήματα – παραρτήματα του 14ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης, σε αίθουσες- κοντέινερ που παραχώρησε η Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ο αριθμός καλύπτει μόνο τα παιδιά νήπια του Καρά – Τεπέ, όχι όλα (περίπου 150), ούτε και της Μόριας, όπου και οι αρμόδιοι δεν έχουν τα ακριβή στοιχεία ανηλίκων, καθώς ο αριθμός είναι μεταβαλλόμενος.

«Διακαής πόθος των οικογενειών από τη στιγμή που έρχονταν εδώ: Πώς θα πάνε τα παιδιά τους σχολείο. Και το σχολείο ήρθε εδώ» λέει στην «Κ» ο διευθυντής του Κέντρου, Σταύρος Μυρογιάννης. Το κόστος για τους εκπαιδευτικούς είναι εξ ολοκλήρου του υπουργείου Παιδείας, ενώ τις απαραίτητες εργασίες πραγματοποιεί το προσωπικό του καταυλισμού.

Στη Λέσβο παρακολουθούν μαθήματα περίπου 120 παιδιά σε τάξεις υποδοχής. Από αυτά, τα 45 είναι στο νηπιαγωγείο του Καρά- Τεπέ και τα υπόλοιπα σε δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια και ΕΠΑΛ.

Φτάνουν αυτές οι τάξεις; «Κάθε οικογένεια έχει το δικαίωμα από την ελληνική νομοθεσία και τη διεθνή να πάει το παιδί στο σχολείο της γειτονιάς του, να γραφτεί στο πρωινό τμήμα (σ.σ. αν γνωρίζει ελληνικά). Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Η παροχή εκπαίδευσης ενισχύεται με τις τάξεις υποδοχείς και με τις δομές υποδοχής και εκπαίδευσης προσφυγόπουλων ή μέσα στο κέντρο φιλοξενίας ή τα απογεύματα στα δημοτικά σχολεία, τα Γυμνάσια και τα ΕΠΑΛ. Οι τάξεις υποδοχής που έχουμε μπορούν να απορροφήσουν και άλλα παιδιά. Δεν μετατίθεται η ευθύνη. Όλοι οι φορείς συγκλίνουν ώστε να ενταχθούν περισσότερα παιδιά στο ελληνικό σχολείο,» λέει ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Αριστείδης Καλάργαλης.

Στη Λέσβο παρακολουθούν μαθήματα περίπου 120 παιδιά σε τάξεις υποδοχής. Από αυτά, τα 45 είναι στο νηπιαγωγείο του Καρά- Τεπέ και τα υπόλοιπα σε δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια και ΕΠΑΛ. Οι οικογένειες προσφύγων παροτρύνονται με ποικίλους τρόπους: τους συντονιστές εκπαίδευσης ή τις διεθνείς οργανώσεις και τις ΜΚΟ που έχουν άδεια και έγκριση από το υπουργείο Παιδείας να παροτρύνουν τους γονείς να εγγραφούν.

Η ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση ξεκίνησε, τον Ιανουάριο του 2018, με την στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τη λειτουργία Κέντρων Μη Τυπικής Εκπαίδευσης στη Λέσβο, για παιδιά από το Καρά Τεπέ και τη Μόρια, καθώς και στη Χίο, για παιδιά από τη ΒΙΑΛ, σε χώρους έξω από τα hotspot. Οι μαθητές παρακολουθούν κατά βάση Ελληνικά, Μαθηματικά και Αγγλικά, ακολουθώντας κυρίως το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή