Νέο σπίτι για το «Χαμόγελο του Παιδιού» στη Λέσβο

Νέο σπίτι για το «Χαμόγελο του Παιδιού» στη Λέσβο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλο ένα σπίτι του «Χαμόγελου του παιδιού» είναι έτοιμο να ανοίξει. Είναι στην Μυτιλήνη, στην περιοχή του Καγιανίου και αποτελεί κληροδότημα της Νέλλης Μπίνου. Στη μνήμη της ονομάζεται «Το σπίτι της θείας Νέλλης», που μπορεί να φιλοξενήσει 25 παιδιά.  «Αισθάνομαι δέος γιατί μια οικογένεια πολύ σημαντική μας έδωσε ανάσα ζωής για να καλύψουμε τις ανάγκες όλων των παιδιών, χωρίς ταμπέλες. Περάσαμε διάφορες περιπέτειες για να φτάσουμε ως εδώ» ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Χαμόγελου του παιδιού, Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος.

Το σπίτι αποκαταστάθηκε χάρη στην ένταξη του «Χαμόγελου» σε πρόγραμμα του διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, αλλά και την πρωτοβουλία του πρώην πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα, Ρόμπερτ Ουίλιαμ Πεκ που ίδρυσε την «Καναδική Πρωτοβουλία για τη Λέσβο». Σε λίγους μήνες ομογενείς επιχειρηματίες και εργαζόμενοι συγκέντρωσαν 200 χιλιάδες καναδικά δολάρια. Επίσης, με δωρεά οικήματος Λέσβιου και ντόπιων επιχειρηματιών δημιουργήθηκε Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης του Οργανισμού στην Μυτιλήνη, με ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό.

Ο Ιωάννης Γεωργούδης που εκπροσώπησε την καναδική πρωτοβουλία ερχόμενος στη Λέσβο, γεννήθηκε στον Καναδά, γόνος μεταναστών τόνισε: «Όταν με κάλεσε ο κ. Πεκ (σ.σ. πρώην πρέσβης στον Καναδά) να τον βοηθήσω για το σπίτι στη Λέσβο, το θεώρησα τιμή. Αυτό που δεν ήξερα ήταν ότι θα γνώριζα αυτόν τον υπέροχο κόσμο που λέγεται Χαμόγελο. Ένιωσα ταπεινός και υπερήφανος. Η ένδειξη ενός πολιτισμού είναι πώς φροντίζει τα παιδιά του. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ομογένειας στον Καναδά συγκεντρώθηκαν τόσα πολλά χρήματα, τόσο γρήγορα»

Και κατέληξε συγκινώντας άπαντες: «Σαν δεύτερης γενιάς Καναδός από Έλληνες γονείς, θέλω να σας πω ότι δεν είναι υπηκοότητα, είναι τρόπος ζωής. Όταν στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στον Καναδά, είδαμε ένα ντοκιμαντέρ με τον τον Λιμενικό Κυριάκο Παπαδόπουλο να σώζει ζωές και οι 1000 ομογενείς φύγαμε με δακρυσμένα μάτια. Όλη η ομογένεια μου είπε να του πω “ευχαριστώ”.»

Επόμενο στοίχημα να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση για να ξεκινήσει το «σπίτι της Θείας Νέλλης» στο Καγιάνι και να λειτουργεί απρόσκοπτα φιλοξενώντας 25 παιδιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή