ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γαλλική πρεσβεία: Εγγραφο ρουτίνας για τον κίνδυνο φυσικών καταστροφών το e-mail που εστάλη

galliki-presveia-eggrafo-roytinas-gia-ton-kindyno-fysikon-katastrofon-to-e-mail-poy-estali

Κανένα προειδοποιητικό χαρακτήρα ούτε τη μορφή κατεπείγοντος έχει το mail που εστάλη σε Γάλλους υπηκόους που ζουν στην Ελλάδα όπως διευκρινίζει η γαλλική πρεσβεία έπειτα από την αναστάτωση που προκλήθηκε με προηγούμενο μήνυμά της στο οποίο κάνει λόγο για το ενδεχόμενο «μιας μεγάλης κρίσης» καθώς και στον απόηχο σχετικών δημοσιευμάτων που σχολίαζαν ότι πρώτη φορά η πρεσβεία στέλνει e-mail με τέτοιο περιεχόμενο.

Στο διευκρινιστικό κείμενο η πρεσβεία αναφέρει ότι πρόκειται για μια καθαρά διοικητική διαδικασία ρουτίνας που έχει αποκλειστικά σαν στόχο να ενημερώσει τους Γάλλους που ζουν στην Ελλάδα για το πως θα προφυλαχθούν απέναντι στο ενδεχόμενο φυσικών καταστροφών. 

Επίσης, στόχος ήταν είναι να ενημερωθούν οι Γάλλοι στην Ελλάδα για την ύπαρξη μιας διαδικτυακής υπηρεσίας που τους επιτρέπει να κάνουν εγγραφή και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους αποκτώντας πρόσβαση σε πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν. 

Το αρχικό μειλ της πρεσβείας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Σε περίπτωση μεγάλης κρίσης, όλοι οι Γάλλοι υπήκοοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο και διαμένουν στην Ελλάδα, θα απευθύνονται στον υπεύθυνο ασφαλείας του γαλλικού προξενείου ή της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα. Στο σχέδιο του προγράμματος ασφάλειας της γαλλικής κοινότητας, η υπηρεσία του προξενείου της γαλλικής πρεσβείας σας παρέχει κάποιες πληροφορίες».

Η γαλλική πρεσβεία διευκρινίζει τέλος ότι το e-mail της δεν σχετίζεται με θέματα επικαιρότητας. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της πρεσβείας

Μία από τις ουσιαστικές αποστολές του γαλλικού διπλωματικού δικτύου είναι η προστασία των συμπολιτών μας στο εξωτερικό. Σ’αυτό το πλαίσιο, οι πρεσβείες της Γαλλίας σε όλες τις χώρες του κόσμου υποχρεούνται να λαμβάνουν μέτρα προστασίας και προειδοποίησης της γαλλικής κοινότητας που είτε κατοικεί είτε ταξιδεύει στην Ελλάδα.

Αυτό συμβαίνει στις χώρες που παρουσιάζουν μεγάλο σεισμικό κίνδυνο ή είναι ευάλωτες σε σημαντικές φυσικές καταστροφές. Για του Γάλλους ταξιδιώτες, ένα από αυτά τα μέτρα είναι η δημιουργία από το Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών μιας πλατφόρμας εγγραφής στην οποίαν ενθαρρύνονται να αναγράφουν τα στοιχεία τους όταν μετακινούνται εκτός Γαλλίας. Για την γαλλική κοινότητα που κατοικεί στην Ελλάδα, ένα άλλο μέτρο είναι η δημιουργία ενός δικτύου συνομιλητών μεταξύ των μελών της γαλλικής κοινότητας και η εγγραφή των κατοίκων στην ενημερωτική πλατφόρμα του προξενείου.

Στην Ελλάδα, όπως όλες οι πρεσβείες, η πρεσβεία της Γαλλίας κινητοποιείται για την ασφάλεια των Γάλλων υπηκόων. ΄

Εχει ήδη δημιουργήσει εδώ και πολλά χρόνια ένα δίκτυο υπευθύνων ανά γεωγραφικό τομέα. Έγινε αντιληπτό ότι το δίκτυο έπρεπε να γίνει περισσότερο γνωστό στους Γάλλους υπηκόους σε μια χώρα με σημαντικούς φυσικούς κινδύνους, όπως οι σεισμοί και οι πυρκαγιές. Απεφασίσθη λοιπόν να σταλεί ένα μήνυμα, το οποίο δεν έχει τον χαρακτήρα συναγερμού, προς ενημέρωση της γαλλικής κοινότητας σχετικά με την ύπαρξη δυνατότητας εγγραφής και σχετικά με τη λειτουργία του συστήματός μας.

Το εν λόγω μήνυμα, που δεν προοριζόταν για δημοσιοποίηση, απευθύνεται λοιπόν με τον συνήθη τρόπο στα μέλη της γαλλικής κοινότητας. Έχει διοικητικό χαρακτήρα, ανταποκρίνεται σε ένα σύνηθες διάβημα όλων των γαλλικών προξενείων στο εξωτερικό και δεν έχει καθόλου στοιχεία συναγερμού ή επικαιρότητας.