Κατ’ οίκον παράδοση κόκας

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βράδυ της 29ης Ιανουαρίου αστυνομικοί του Τμήματος Εξαρχείων ειδοποιήθηκαν από κατοίκους της περιοχής ότι ένα αυτοκίνητο Smart είχε προσκρούσει στην είσοδο πολυκατοικίας επί της οδού Μεσολογγίου 17. Το μικρό Ι.Χ. είχε διαπεράσει την τζαμαρία και είχε ανεβεί τα σκαλιά της εισόδου πριν ακινητοποιηθεί μερικά μόλις μέτρα από την είσοδο του ασανσέρ. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτοπτών, στο αυτοκίνητο επέβαιναν δύο άτομα, τα οποία εγκατέλειψαν το όχημα και τράπηκαν σε φυγή.

Το συγκεκριμένο συμβάν, όπως και ορισμένα ακόμα περιστατικά που καταγράφηκαν τους τελευταίους μήνες στα Εξάρχεια, εξιχνιάστηκε από την Ασφάλεια Αττικής, στο πλαίσιο έρευνας για την εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών. Από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι το πρωί της Πέμπτης 8 Μαρτίου, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος μετείχαν σε μυστική επιχείρηση στην καρδιά των Εξαρχείων για τη σύλληψη του «Τσόλε», του «Πευκάκια», του «Λεβέντη» και των συνεργών τους, που ήλεγχαν τη διακίνηση χασίς και κοκαΐνης στα Εξάρχεια, πραγματοποιούσαν ένοπλες ληστείες στην περιοχή, ενώ είχαν πρωταγωνιστήσει σε συμπλοκές με μέλη αντίπαλων συμμοριών ή αναρχικούς που είχαν προσπαθήσει να τους απομακρύνουν από την περιοχή.

Για συμμετοχή στη σπείρα συνελήφθησαν συνολικά 21 άτομα, τα περισσότερα ηλικίας περίπου 25 ετών με καταγωγή από την Αλβανία, ενώ για συμμετοχή στην υπόθεση κατηγορούνται τρεις άνδρες και μία γυναίκα που είναι ήδη έγκλειστοι σε φυλακές της χώρας. Κατασχέθηκαν 23 κιλά χασίς, 200 γραμμάρια κοκαΐνη, νοθευτικές ουσίες και 8.500 ευρώ σε μετρητά.

Η μυστική έρευνα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2017 ύστερα από πληροφορίες για τη δράση κυκλώματος που διακινούσε ναρκωτικά, κυρίως χασίς και κοκαΐνη, στην πλατεία Εξαρχείων. Ακολούθησε άρση απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων, ενώ μυστικοί αστυνομικοί ανέλαβαν και τη φυσική παρακολούθησή τους. Προέκυψε ότι τα μέλη της ομάδας έκρυβαν τα ναρκωτικά σε «καβάτζα» στον οδό Ανδρέα Μεταξά 4 στην καρδιά των Εξαρχείων και πραγματοποιούσαν τις συναντήσεις τους σε εστιατόριο στην ίδια περιοχή, που αποκαλούσαν κωδικοποιημένα «Κρητικός».

Στο διάστημα της έρευνας υπολογίζεται ότι διακίνησαν 55 κιλά χασίς και πάνω από 1,5 κιλό κοκαΐνη. Οι πωλητές-βαποράκια της σπείρας είχαν συγκεκριμένα πόστα σε στενά γύρω από την πλατεία της περιοχής και διένειμαν τα ναρκωτικά κατόπιν τηλεφωνικών παραγγελιών με τρόπο που παρέπεμπε σε «υπηρεσίες Delivery», όπως αναφέρεται στα επίσημα δικαστικά έγγραφα. Στις μεταξύ τους συνομιλίες οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες εκφράσεις. Αποκαλούσαν για παράδειγμα το χασίς «μπουφάν» και «σταφύλι» και το χρέος από τη διακίνηση ναρκωτικών «γκολ».

Συγκρούσεις

Για να ελέγξουν τη διακίνηση στην περιοχή, είχαν συγκρουστεί με αλλοδαπούς ανταγωνιστές, ενώ είχαν δεχθεί επιθέσεις και από αντιεξουσιαστές που ήθελαν να τους διώξουν από τα Εξάρχεια. Κουκουλοφόροι μάλιστα είχαν προκαλέσει φθορές στο εστιατόριο-στέκι των ναρκεμπόρων καθώς και στο κρησφύγετο με τα ναρκωτικά.

Τα μέλη της σπείρας ενέχονται στη ληστεία του σούπερ μάρκετ «ΟΚ» στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη, στη διάρρηξη πρακτορείου ΟΠΑΠ στου Γκύζη και σε τρεις κλοπές Ι.Χ. Ανάμεσα σ’ αυτές και εκείνη του Smart που «εισέβαλε» στην είσοδο της πολυκατοικίας της Μεσολογγίου. Οι απολογίες των 21 κατηγορουμένων ολοκληρώνονται σήμερα. «Η αστυνομία κατέγραψε ακόμα μία επιτυχία στα Εξάρχεια. Και δεν είναι η πρώτη φορά», σχολίασε μέσω Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, παραπέμποντας σε ανάλογη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών στα Εξάρχεια το καλοκαίρι του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή